Impotenta blir ofta hjärtsjuka

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-09

Hälften av alla impotenta män är hjärtsjuka.

Ofta utan att veta om det.

Först efter flera år brukar infarkten slå till.

- Tänk om jag vetat om det här tidigare. Då hade jag kanske sluppit de fyra ballongsprängningar jag gjort hittills, säger it-chefen Roger Lindström, 53.

Han fick gradvis problem med potensen redan 1994-95.

- Jag vet inte exakt när det började, eftersom man inte tänker så mycket på det i början, berättar han.

Att det kunde vara ett tecken på en begynnande hjärt-kärlsjukdom visste få.

"Klassiskt tecken"

Inte förrän han började känna ett tryck över bröstet fyra år senare var de någon som kontrollerade hur det stod till med hjärtat.

- Det var ju ett klassiskt tecken på kärlkrampsbesvär, sedan fick jag även typ 2-diabetes och en massa regler att följa. Skulle motionera mer, äta bättre och allt sånt, säger Roger Lindström som ändå var tvungen att göra en ballongsprängning.

Den hjälpte inte långt. De senaste tre åren har han hunnit med ytterligare tre.

Undersök hjärtat

Docent Ronnie Willenheimer på MAS, universitetssjukhuset i Malmö, föreslår nu att alla män med potensproblem undersöks även för hjärt- och kärlsjukdomar.

- Har man problem med potensen bör man beställa tid hos sin distriktsläkare och be om ett arbets-EKG. Och läkare som tar emot impotenta män bör automatiskt undersöka om en underliggande hjärt- eller kärlsjukdom föreligger, säger han.

Med hjälp av ett arbets-EKG kan läkaren se om det finns tecken på syrebrist i hjärtmuskeln. Då har man problem med sina kärl.

Caroline Hougner

Följ ämnen i artikeln