Håll koll på midjan, tjejer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-11

Bredare än 88 cm ökar risken för diabetes

Visar måttbandet 88 centimeter eller mer – se upp.

Du kan drabbas av vuxendiabetes.

För mycket? För varje centimeter du minskar runt midjan minskar också risken att bli sjuk.

– De flesta kvinnor med ett midjemått på 88 centimeter eller mer har en minskad känslighet för insulin – även om de för övrigt har normal kroppsvikt. Det innebär att de kan få diabetes typ 2, vuxendiabetes, om de har anlag för det, säger Kerstin Brismar, professor i diabetes och dess komplikationer vid Karolinska institutet i Solna.

Ät mindre och motionera

Bästa rådet: Börja motionera och ät mindre.

– Ett minskat kilo betyder en minskad centimeter i midjan, säger hon.

Hormonet insulin fungerar som en nyckel som låser upp vävnadscellerna så att de kan ta upp sockret ur blodet för att få energi.

Minskad insulinkänslighet är ett förstadium till diabetes och innebär att cellerna får svårare att ta upp blodsocker, till exempel om man är bukfet.

Diabetes typ 1, som kräver insulinsprutor, förekommer mest bland barn och ungdomar. Vid typ 2 producerar kroppen fortfarande en viss mängd insulin. Allt fler yngre kvinnor får nu vuxendiabetes typ 2, som tidigare mest drabbade kvinnor efter klimakteriet och äldre. Det kan bero på att allt fler yngre kvinnor blir bukfeta – och även lider av negativ stress.

– Det kan finnas ett samband, som inte är klarlagt. Något i livsföringen hos unga kvinnor, som stress, kan minska östrogenhalten i kroppen och relativt öka halten av manligt könshormon. Stress ökar även stresshormonerna kortisol och noradrenalin. Det kan göra att de lättare blir bukfeta och okänsliga för insulin, säger Kerstin Brismar.

Bukfett är särskilt farligt. Det är mer rörligt än annat fett på kroppen. Vid negativ stress ökar fettnedbrytningen. Det försämrar fett- och sockeromsättningen så att risken för diabetes ökar.

Arvet är största risken

– Det krävs dock att man har anlag för det. I Sverige bär 20 procent av befolkningen på anlag. Men de flesta som har detta, vet inte om det. Störst risk att ha anlaget har de med nära familjemedlem som har sjukdomen. Men risken finns om även föregående generation, som mormor och farfar, hade diabetes.

Kan man bli frisk från sin vuxendiabetes med ändrad livsstil?

– Ja. Men man bär alltid på anlaget, som kan vara starkare eller svagare. Man blir aldrig botad från risken att få diabetes. Men man kan bli fri från sjukdomen. Målsättningen är att man ska få normalt blodsocker före och efter måltid, helst utan tabletter eller insulinsprutor.

Är du bukfet?

Läs mer:

Fler artiklar:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson (acbc@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln