Minska smärtan med mindfulness

Uppdaterad 2011-09-16 | Publicerad 2011-09-15

Hantera din smärta och få ett bättre liv. Med mindfulness kan du ta kontroll över värken.

­Vidyamala Burch lär dig hur.

Plåga, kval, sorg. Så definierar Svenska ­akademins ordlista ordet smärta.

Allt det har Vidyamala Burch, författare till ”Mindfulness – en väg att hantera ­smärta” upplevt. Som tonåring råkade hon ut för en bilolycka där ryggraden skadades. I 35 år har hon levt med kronisk värk. Hon är inte ensam. I dag lever var femte svensk med kronisk smärta.

– De tio första åren försökte jag ignorera smärtan och leva som vanligt. Det var helt utmattande och innebar mycket spänningar och värk utöver ryggskadan. Det gjorde mig emotionellt utmattad ­eftersom jag var tvungen att stänga av en del att mitt känsloliv för att hålla smärtan i schack.

– När jag var 25 insåg jag att jag inte ­kunde leva mitt liv på det sättet. Min ­energi tog slut och jag kraschade.

Började träna yoga och meditation

Efter flera fruktlösa behandlingar på ­sjukhus letade Vidyamala efter ett sätt att hantera sin kroniska värk. Hon började meditera och träna yoga för att bota sig själv. I dag ­säger han att hon under den ­perioden levde i en illusion att hon ­kunde bota smärtan.

1997 drabbades Vidyamala av ett bakslag och fick ytterligare nedsatt rörelseförmåga i underkroppen. Hon tvingades förstå att hon aldrig skulle bli av med smärtan.

– Gradvis började jag inse att jag i stället för att bli av med smärtan måste lära mig att leva med den. Sedan dess har jag ­accepterat min situation och min ­livs­kvalitet har ökat drastiskt, trots att mitt ­tillstånd har blivit sämre.

Mindfulness, eller medveten närvaro, har varit ett populärt begrepp de senaste åren. Ur mindfulness har Vidya­mala utvecklat Breathworks-metoden. Hon ­menar att du med hjälp av mindfulness kan lära dig att hantera all sorts värk oavsett om den är tillfällig eller ­kronisk.

– Breathworks-metoden förbättrar den allmänna upplevelsen av smärtan, ­ibland väldigt dramatiskt. Men Breathworks-­metoden är också ett sätt att hjälpa människor till en större livskvalitet ­genom hur de tänker och beter sig, till och med i smärta, säger Vidyamala.

Vidyamala Burch delar in smärtan i ­primärt och sekundärt lidande. Primärt ­lidande är den obehagliga upplevelsen av smärta i kroppen. Sekundärt lidande är när kroppen dessutom protesterar mot ­smärtan.

– I stället för att tro att det är hela din rygg som värker kan du inse att det bara är en ­liten del av ryggen som smärtar och att det till och med bara är lindrigare stickningar.

– När vi har modet att möta smärtan kan vi upptäcka att den inte är så farlig som vi tror.

Enligt Vidyamala tar mindfulness udden av både primär och sekundär smärta.

Med Breathworks-metoden vill hon ­lära hur man kan hantera sin smärta om man gjort allt som läkare föreskriver men ändå upplever värk. Men mind­fulness är inget botemedel, påpekar hon.

– Om smärtan är väldigt stark kan det vara svårt att arbeta med mentala verktyg. Jag uppmuntrar att man använder sig av mediciner eller annan medicinsk behandling för att ta udden av det värsta och ­sedan använda mindfulness som ett komplement. Jag tar till exempel flera mediciner i svaga doser, går på massage, akupunktur och osteopatbehandlingar som komplement till mindfulness, säger Vidyamala.