Hur skyddar man sig mot prostatacancer?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-06-01

Britta Hedefalk på Cancerfonden svarade på läsarnas frågor i en chatt

Dawg säger: Kan Britta förklara lite snabbt och lätt precis vad prostatan är och vad den har för funktion?

Britta Hedefalk säger: Prostatan är en liten körtel som sitter runt urinröret. Funktionen är at stimulera spermierna.

Miriam säger: Hejsan! Jag undrar om prostata är ärfligt?! Och finns det någon annan form av prostata men hos kvinnor?!

Britta Hedefalk säger: Prostatacancer kan enbart män få. Det är ärftlgit i cirka 10 procent av fallen.

Sussi säger: I vilken ålder brukar man få prostatacancer?

Britta Hedefalk säger: Från 70 år och upppåt är det vanligast. Men även yngre män, från 50 år kan insjukna i prostatacancer.

Kalle säger: Kan man göra något för att förebygga/skydda sig på prostatacancer?

Britta Hedefalk säger: Undvik övervikt, motionera, ät fiberrik mat, mycket frukt och grönt. Det är generella riktlinjer för att minska risekrna - tror man.

sune säger: hur märker man prostatacancer

Britta Hedefalk säger: Det kan vara att man har täta trängningar, måste kissa ofta. Det kan man ha även om man har vanlig prostataförstoring som många män får, vilket inte är farligt. Man kan få ont i rygg om det bildas dottertumörer. Det kan också vara trötthet, avmagring. Då har det gått lite längre. I början så märks det mest på täta trängningar.

Kalle säger: Hur botar man prostatacancer?

Britta Hedefalk säger: Med operation eller olika former strålbehandling.

Eriksson säger: hej en liten fråga om ålder o så gällande prostatacancer.. Kan de krypa så lågt ner som till 23 års ålder .. ? .. Eller vet ni inte kanske va gränsen för prostatacancer ligger omkring för oss pojkar ? ..

Britta Hedefalk säger: Jag tror inte att någon 23-åring har fått prostatacancer. Det har krypit ner i 40-45-års åldern, men det är ovanligt. För en 23-åring är det större risk med testikelcancer.

roger säger: Vad finns det för provtagnigar för att kolla om man har prostatacanser och hur gör man för få göra detta

Britta Hedefalk säger: Ett prov är PSA, ett blodprov. Det är det första man gör. Läkaren känner på prostatakörteln. Om den är för stor eller om blodprovet var för höjt då tar läkaren ett vävnadsprov från prostatakörteln. Innan man gör testet bör man ha information om vad PSA är. Det kan man få ewn broschyr från Cancerfonden om man ringer oss. Testet gör man sedan hos vårdcentral eller företagshälsovården.

Orolig säger: Hej !

Jag är 40 år. Jag upplever att jag är väldigt kissnödig tidigt varje morgon. Men det är väldigt dåligt tryck på strålen. Det är inget jag lider av men bör jag ta några prover ? Vilka isåfall ?

Britta Hedefalk säger: Nej, men tycker du att de tär besvärande så gå ner till vårdcentralen och tala med läkaren om vad det kan vara.

Simon_M säger: Hur vanligt är det med prostatacancer? Har hört att många äldre män får det förr eller senare. Hur upptäcker man att man har det också?

Britta Hedefalk säger: Drygt 7000 män om året får prostatacancer. Det är den vanligaste cancerformen för män. 7 män av 10 bland män 70 år och äldre får prostatacancer. MEllan 50 och 70 är det ungefär 30 procent som drabbas. Före 50 år, mycket ovanligt.

Eriksson säger: Hej Britta.. Borde de inte finns en kontroll av prostatan på män precis som de finns mammografi för kvinnor ? På så vi kanske vi kan sänka siffran så drabbade får hjälp o tid..

Britta Hedefalk säger: Frågan är under diskussion och det finns de som är för och de som är tveksamma. Jag kan inte ta ställning. Det handlar om PSA-prov för alla.

Busan säger: Min mamma var född och uppvuxen i Polen, kan detta ha haft att göra med att hon fick leukemi med tanke på ev. farliga utsläpp o.d i de regionerna?

Britta Hedefalk säger: Vänd dig till Cancerfondens informations- och stödlinje så kan de svara eftersom det ligger utanför ämnet. Det finns en mejlfunktion på sajten: www.cancerfonden.se. Du ser knappen in till oss direkt.

Britta Hedefalk säger: Vi svarar jättegärna på frågor. Det här väcker många tankar. Ring på: 020-222 111. Man är anonym när man ringer till oss. Vi svarar på alla cancerfrågor.

Följ ämnen i artikeln