Undvik cancer - börja onanera

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-19

Risken minskar enligt ny undersökning

Onanera mera - och minska risken för prostatacancer.

Det visar en ny undersökning som gjorts av australiensiska forskare.

- Det låter kanon, säger Gabriel Thomsson, 19.

Att onani kan vara positivt är inget nytt för Gabriel Thomsson och hans kompisar Micke Strömgren, 19, och Robin Ljungholm, 20.

- Man blir mer avslappnad och på bättre humör. Hur det än är tycker jag att alla borde onanera mera, säger Micke Strömgren.

- Inte för att jag har oroat mig för prostatacancer, men det där stämmer säkert. Det känns rätt, tillägger Robin Ljungholm.

Forskarna kom fram till resultatet genom att jämföra drygt 1000 män som lider av prostatacancer med ungefär lika många friska. Då visade det sig att de friska männen hade onanerat oftare och haft betydligt fler utlösningar än de som drabbats av den svåra sjukdomen.

Ganska logiskt

- Ju oftare du tömmer rören desto mindre finns kvar som kan skada cellerna. Därför är det ganska logiskt, säger professor Graham Giles vid Melbournes universitet och initiativtagare till tidningen New Scientist magazine.

I Sverige är det sedan länge känt att utlösning kan vara positivt vid prostatabesvär.

- Det finns gamla huskurer som säger att utlösning och varma bad är bra om man har inflammation i prostatan. Och om det kan förebygga cancer så är ju det positivt, säger Tina Nevin, sexualupplysare vid RFSU.

- Dessutom är det kul att onani nu uppmärksammas som något positivt och inte bara som något skuldtyngt.

Trots att utlösning ska vara bra finns det forskare som menar att ett ovanligt aktivt sexliv och dessutom med flera olika partners utan kondom kan vara en bidragande faktor till att sjukdomen utbryter.

Besvikna grabbar

- Det motsäger inte resultatet av vår forskning. Vi har inriktat oss på utlösning vid onani och inte vid samlag, fortsätter Graham Giles.

Något som gör de unga grabbarna besvikna.

- Det hade varit klart mycket roligare om det gällde sex med någon annan, säger Micke Strömgren.

Myter kring onani

Nils Olauson

Följ ämnen i artikeln