Julia Fors: ”JAG VILL VARA EN STARK MAMMA”

Uppdaterad 2014-11-04 | Publicerad 2014-10-20

Stark rädsla, extrem lycka och en boost för självförtroendet. Så beskriver Julia Fors, 32, vägen till att bli mamma.

För Wellness berättar hälsoprofilen om hur hon hittar inre och yttre balans – och om sin dramatiska förlossning.

Text: Tove Björnlundh

 Foto: Mikael Gustavsen

Stylist: Elin Zetterlind Millerud

 Hår & makeup: Anna Frid

Hon har drivit Wellness mest populära blogg och skrivit en bästsäljande träningsbok. Nu spanar Julia Fors hälsotrender och ger ut nya boken ”Superlicious” tillsammans med Sofi Fahrman. Men den största förändringen i livet står nog lilla Valerie för.

De kroppsliga påfrestningarna med att vara gravid var inga problem att klara. Hon var inte illamående och kände sig ganska pigg under hela graviditeten. Men den psykiska delen var jobbigare. Hon led av förlossningsskräck och fick gå på Aurorasamtal och tala med en terapeut om rädslan.

– Jag var verkligen livrädd inför förlossningen. Jag var rädd för smärtan och ja… allt, säger Julia Fors.

Ganska sent i graviditeten kom hon och terapeuten fram till att ett planerat kejsarsnitt var den bästa vägen för henne. Men en planerad förlossning är ingen garanti för att den ska bli odramatisk.

När hon väl rullas in i förlossningssalen är Julia så rädd att hon skakar. Hennes man Jonatan sitter vid hennes vänstra axel. Han tittar mot britsen.

– Jag hör honom säga ”Är det här verkligen okej..?”. Sköterskan svarar med ett sammanbitet ”vi har läget under kontroll”.

Jonatan håller lugnet uppe för att Julia inte ska oroa sig, men hon förstår att något är fel ändå. Paniken slår emot henne.

– Men sen hörde jag min nyfödda dotters första skrik. Jag fokuserade på det och det fick mig att ta mig igenom resten av operationen, trots oron.

Namn: Julia Fors.
Ålder: 32. 
Bor: Göteborg.
Familj: Maken Jonatan, dottern Valerie och hunden Vito. 
Gör: Kostrådgivare, hälsojournalist och författare. 
Aktuell: Med boken ”Superlicious” som hon har skrivit tillsammans med Sofi Fahrman. Boken är en uppföljare till deras bästsäljande bok ”Bodylicious”.

När allt var över fick Julia reda på att hennes mans fråga rörde en stor blodpöl under britsen. En pöl som bara växte och växte. Hon förlorade mycket blod under ingreppet men allt slutade bra.

– Men känslan av att ha fött min dotter, det trumfade allt. Det gjorde mig hög av lycka.

Efter fem dagar på sjukhuset fick hon komma hem, trött och mörbultad – men lycklig.

Förlossningen var omskakande. Varför skrev du inte om det på din blogg?

– Min ambition med bloggen har alltid varit att den ska vara personlig men inte privat. När hormonerna från graviditet och amning spökade så kände jag inte att jag orkade med massa kommentarer,åsikter och pekpinnar.

– I dag är många bloggar antingen väldigt korrekta, nästan som egna magasin, eller helt öppna som en stor allmän dagbok. Det kan vara rätt jobbigt att ta kommentarerna som kommer.

Varför slutade du blogga?

– Vill man ha bloggen på hög nivå med inlägg och bilder med kvalitet så tar det tid.

Den tiden har jag inte. Småbarnsperioden är så kort, jag vill inte missa att vara där för min dotter för att uppdatera en blogg i stället. Jag vet inte vad som händer i framtiden. Jag kanske tar upp bloggandet igen. Jag saknar det ibland.

LÄS MER: Höstens hetaste träningsform – tyngdlyftning

För två år sedan gav hon ut den bästsäljande träningsboken ”Bodylicious” tillsammans med parhästen Sofi Fahrman. De myntade begreppet ”bodylicious”-livsstil, att leva ett hälsosamt liv genom att träna och äta nyttigt utan att ge upp livets goda – vare sig det gäller efterrätter eller festkvällar.

Responsen från läsarna var stor och många efterfrågade samma sak: mer!

– De ville ha fler enkla träningsprogram och recept men framför allt efterfrågades ett större fokus på inre hälsa.

I dagarna kommer uppföljaren ”Superlicious” ut. Att hitta balans i livet och få verktyg för att kunna hantera vardagsstressen tar större utrymme, även om grundpelarna fortfarande är kost och träning.

– Och eftersom vi båda har blivit mammor har vi lagt till ett kapitel om det – helt enkelt det vi önskade att vi hade fått läsa som gravida.

Som vadå?

– Mycket böcker och artiklar handlar om att komma i form efter förlossningen men det fanns väldigt lite information om hur man kan träna under graviditeten. Jag mådde bra under min graviditet och kände att jag ville göra något varje dag, som lätt styrka eller bara en promenad.

Vad tränade du mer?

– Jag blev helt hooked på zumba! Jag gick på ett förmiddagspass och skakade rumpa med ett gäng glada pensionärer. Det var så kul och en otroligt bra stämning, skrattar hon.

– Den träningen gav mig verkligen en må bra-känsla.

LÄS MER: Så gör grönt arbetslivet skönt

I boken finns tydliga tips om hur man kan träna i de olika trimestrarna men ett allmänt råd är att stärka upp rygg, korsrygg och axlar. Eftersom hela tyngdpunkten flyttas framåt när magen växer är det vanligt att få ont i ryggen.

– Du ska ju orka bära din bebis när den kommer också. Jag bor på sjunde våningen, hade jag inte varit i form hade det varit otroligt tufft att orka bära upp bebis, matkassar och hund för alla trappor.

I boken tipsar de om simning, gravidyoga och promenader som bra sätt att röra på sig när man är gravid.

– Men mitt bästa råd till den som vill träna under graviditeten är att lyssna på sin egen kropp. Ingen funkar likadant.

Och hur gör man sen då? När man vill komma i form?

– Först och främst: Stressa inte. Passa på att njuta av den heliga tiden med bebisen, den kommer inte tillbaka. Och låt kroppen läka ordentligt.

Julia fick okej av barnmorskan att börja träna på efterkontrollen, 12 veckor efter att dottern Valerie fötts.

– Jag började med att stärka upp coren och bäckenbottenmuskulaturen. Det är A och O efter en förlossning.

Det är viktigt att hitta tillbaka till en stabil bål innan man börjar träna annat, annars kan man lätt skada sig. Ett vanligt misstag är att börja träna magen fel och för tidigt.

– Man ska undvika situps och crunches, de kan pressa isär den raka magmuskeln som delar sig under graviditeten. Men när man är redo är det bra att börja med de inre magmusklerna.

När magmusklerna började komma tillbaka gick hon vidare och trappade upp träningen med cirkelpass med egen kroppsvikt eller lätta vikter och lite senare kunde hon ge sig ut i det efterlängtade löpspåret.

– Jag vill verkligen vara en stark mamma. Det handlar inte om utseende – träningen smittar av sig på det mentala. En stark kropp ger ett starkt sinne, sammanfattar hon och fyller i:

– När jag var yngre tränade jag mest för utseendets skull men nu handlar det mer om min inre hälsa. Jag blir glad av att träna och känner mig som en starkare person.

Så din syn på kropp och hälsa har förändrats sedan du blev mamma?

– Ja. Att föda barn är den bästa boosten för självförtroendet man kan få! Att ens kropp kan göra en sådan resa är otroligt. När jag ser på min mage och vad den gått igenom känner jag mig stolt över vad kroppen klarar.

JULIAS MATFILOSOFI

– Krångla inte till det! Ät mat som ger dig energi i stället för att ta den ifrån dig, säger Julia.

Hon har tre huvudprinciper: Maten ska vara naturlig, näringsrik och antiinflammatorisk. Helt enkelt ren mat. Och den får gärna vara ekologisk och närproducerad. Dieter är däremot inget som står högt i kurs.

– Räkna inte kalorier – äter du bra mat kan du äta mer och ändå gå ner i vikt om det är målet.

Julias råd är att äta bra största delen av tiden men ändå få njuta av godsaker ibland och inte utesluta något.

– Att äta extremt hälsosamt är inte hälsosamt – det är bara extremt. Jag tänker 80/20. Jag äter bra näringsrik mat till 80 procent och till 20 procent äter jag det jag är sugen på.

Peanut buttercup

Efter träning ger denna fylliga smoothie en ideal mix av återuppbyggande proteiner och kolhydrater.

Du behöver:

2–3 dl mandel- eller havremjölk

1 fryst banan i bitar

1 modig matsked  jordnötssmör

1 handfull frysta jordgubbar

ev 1 skopa vaniljprotein

Mixa alla ingredienser.

Wellness enligt Julia

Foto: PRIVAT

Långfrukost Att få sitta riktigt länge med en smarrig frukost, äta mackor, gröt och dricka smoothies och egenpressad juice – det är en av mina favoritsaker.

Löprunda Att få ge sig ut på en löprunda i naturen där jag kan rensa tankarna och samla ny energi, det är otroligt härlig träning för både kropp och knopp.

Champagne Ett glas champagne är aldrig fel. Allra helst att dela det med en tjejkompis mitt i veckan, det är vardagslyx!

Lekstund Att gå till parken med min lilla dotter, gunga, äta glass och bara få se henne skratta – det är wellness för mig.

Topp 3

Träningsformer under graviditeten:

1. Promenader

2. Lätt styrka

3. Gravidyoga

HITTA STYRKAN IGEN – tre övningar som formar mammakroppen

Satsa på kombinationsövningar där du tränar flera stora muskelgrupper samtidigt, tipsar Julia Fors. Här bjuder hon på tre effektiva övningar för att hitta tillbaka till muskelstyrkan efter graviditeten och börja forma kroppen igen.

Stressa INTE i gång med de här övningarna direkt efter förlossning.

Först måste kroppen få läka och sedan måste coren stärkas upp.

Squat & chop

Ett bra sätt att kombinera benböj och bålstyrka.

Gört: Stå höftbrett isär och håll en hantel med båda händerna. Sänk hanteln mot vänster fot samtidigt du böjer benen och spänner magen. Pressa dig upp och för hanteln diagonalt över huvudet mot höger. Upprepa på andra sidan.

Här ska det ta: Ben, mage och axlar.

”Jag hinner sällan i väg till gymmet men när dottern sover kan jag ta 20 minuter och träna i vardagsrummet.”

You’re a star!

En härlig stretchare som ger de sneda magmusklerna och balansen en rejäl utmaning.

Gört: Håll en hantel i högra handen och ställ dig höftbrett isär med vänster knä lyft i 90 grader. Luta dig ner åt höger samtidigt som du sträcker ut armar och vänster ben så att du liknar en stjärna. Gå tillbaka till startpositionen och pressa upp hanteln rakt upp utan att sätta ner vänsterfoten. Upprepa på andra sidan.

Här ska det ta: Ben, mage, rygg och axlar.

Happy hips

En bra övning för att aktivera musklerna i rumpan och få tillbaka formen.

Gört: Ligg på rygg med böjda knän. Sträck höger ben rakt upp. Lyft foten mot taket och pressa upp höften. Sänk ner och repetera!

Här ska det ta: Rumpa, baksida lår och mage.

Övningarna är framtagna av PT:n Johanna Andersson som har satt ihop träningsprogrammen till boken ”Superlicious”.