Ät klimatsmart! Bonus: Tappa kilon!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-23

5 superenkla tips!

Gå ner i vikt och samtidigt vara snäll mot miljön, går det?

Javisst! Att minska köttproduktionen och äta frukt och grönt efter säsong är en bra början.

I Atkins och GI-tider äter vi kött som aldrig förr. Det meddelades i Jordbruksverkets rapport från fjol om svenskars konsumtion av olika livsmedel perioden 1980–2004. På 24 år har vårt köttintag ökat med 26 procent, vilket betyder att vi idag äter 81 kilo nöt, lamm, gris, fågel och chark årligen.

– Det vi stoppar i oss varje dag påverkar miljön, säger journalisten och matkrönikören Isabella Lövin, som skrivit reportageboken ”Tyst hav” om utfiskningen av Östersjön.

Köttet miljöbov

Enligt en studie från FN:s livsmedelsorgan, FAO, står köttproduktionen för nästan en femtedel av växthuseffekten.

– Det är chockerande. Samtidigt är det uppmuntrande, eftersom köttätandet är något vi kan påverka, säger Isabella Lövin.

Vill man tänka på både vikt och miljö finns det flera alternativ. Isabella Lövin nämner ett par:

– Ät mindre kött, handla närproducerad mat, välj grönsaker efter årstid, satsa på ekologiska produkter och lär dig laga mat ordentligt istället för att mikromatsäta.

Små förändringar gör stor skillnad

Köttätarlivsstilar är hon inte speciellt förtjust i.

– Att äta godis och gå upp i vikt, för att sedan äta kött för att gå ner verkar konstigt.

-Ska man få i sig omega 3-fetter från fet fisk kan man äta sill, som det finns mycket av. Däremot innehåller sillen höga halter av miljöorganiska gifter.

Även små förändringar gör skillnad.

– För varje familj som under ett år går över till eko-mjölk kan en fotbollsplan av jordbruksmark slippa bekämpningsmedel och konstgödsel, säger Isabella Lövin.

Ät smalt och klimatsmart:

Minska på köttet

Köp närproducerad mat

Välj grönsaker efter årstid

Satsa på ekologiska produkter

Byt ut snabb -och micromat mot hemlagat.

Eko-banta

Vilken metod är klimatsmartast?

Kalorimetoder

Till exempel Viktklubb.se och Viktväktarna. Ingen mat är förbjuden. Du kan äta allt inom din kalori- eller pointsgräns. Stor möjlighet att klimatanpassa eftersom du själv väljer vad du ska äta.

GI-metoder

Atkins, South Beach, GI-metoden. Förespråkar ett högt intag av protein. Alltså mycket kött. Enligt Atkins ska hela 55–75 procent av näringsintaget komma från kött och fett. South Beach är ännu strängare. Under fas ett utesluts kolhydrater helt. ”Vanlig” GI-metod föredrar också kött framför kolhydrater, men är lättare att miljöanpassa.

Läs mer