VM är livsfarligt – om hjärtat är svagt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-06-15

Sveriges ödesmatch i kväll kan skörda liv i tv-sofforna

Är du en rökande, överviktig, medelålders man? Då kan kvällens ödesmatch bli farlig.

- Människor blir så otroligt stressade att hjärtat lägger av, säger Joep Perk, hjärtläkare.

Jubla - lagom Fotbolls-VM är livsfarligt – för tv-publiken. ”Hjärtat börjar slå fortare, det finns inget man blir så upphetsad av som Sveriges matcher. Jag förstår att folk får hjärtattacker”, säger magnus Berglund, 40, som nervöst kollar VM med August Söderlind, 37 och Johan Nilsson, 37.

Spelarna klagar över sönderslitna korsband, hjärnskakning och lårkakor. Men det är inget mot vad publiken råkar ut för.

En kväll framför tv:n kan kosta dig livet.

Ny forskning från National Laboratory i New Mexico i USA visar att fotboll är världens mest spännande och upprörande sport. Ingen annan bjuder på så många överraskningar.

Kan leda till propp

- Folk blir så engagerade att hjärtfrekvensen ökar och framkallar hjärtflimmer. Hos dem som har en åderförkalkning kan plack spricka och leda till en hjärtattack, säger Joep Perk.

När Holland förlorade mot Frankrike i EM-kvartsfinalen 1996 efter straffsparkar ökade antalet manliga dödsfall med 50 procent, enligt en holländsk undersökning.

Hjärtattackerna blev 25 procent fler kvällen då England slogs ut av Argentina under VM 1998, enligt British Medical Journal. Dessutom ökar självmord, depressioner och misshandel under fotbolls-VM.

Prata med läkaren

- Om du har en hjärtkärlsjukdom kan det vara klokt att få lugnande medel eller betablockerare innan matcherna. Om du är man, i övre medelåldern, överviktig, rökare och stressad är risken för hjärtattack också i allmänhet större, men du kommer inte att dö av en match, säger Joep Perk.

Märker inte signaler

Känner du igen dig kan det vara bäst att du tänker dig för i kväll.

- Det är inte farligt att titta på fotbolls-VM om du är fullt frisk. Det som möjligen är farligt är att man kan bli så tänd och avtrubbad under matcherna att man inte märker av kroppens varningssignaler, säger Lars Rydén, hjärtläkare.

Läs också:

Jill Sjölund, Robert Laul

Följ ämnen i artikeln