Det innehåller ditt ägg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-31

Påsken är den tid då vi äter mest ägg i Sverige. I snitt äter vi 200 ägg per person och år det vill säga cirka 4 ägg per vecka. Ägg är inte bara gott och mättande, det är dessutom ett väldigt näringsrikt livsmedel.

Speciellt rikt är ägg på protein, selen och B12. Ägg är även en viktig källa för vitamin-D. Det som ägg saknar är vitamin-C och fiber.

Ett medelstort ägg innehåller ungefär 75 kilokalorier och är alltså ett väldigt energisnålt livsmedel men fullt av viktiga näringsämnen. Det har talats mycket om hur många ägg man kan äta per dag. Tidigare rekommenderades att de med högt kolesterol skulle hålla nere konsumtionen av ägg till 3-4 ägg i veckan. Idag ser kostråden annorlunda ut, flera studier visar att ett ägg om dagen inte påverkar kolesterolet.

Enligt en rapport som redovisas av American Egg Board sammanfattas nyligen genomförda undersökningar, där sambandet ägg och hälsa undersökts;

Källa: Svenska ägg