Åsa gick ner 75 kilo med gastric bypass

Uppdaterad 2013-03-04 | Publicerad 2012-10-04

”Nu är jag Åsa”

Namn: Åsa Andersson. 
Ålder: 40. 
Bor: Motala. 
Familj: Sambo.
Yrke: Biblioteksassistent. 
Intressen: Fysisk träning, släktforskning.



Den lösa huden på magen håller Åsa på plats med själv av en gördel. ”Kanske kan sjukvården hjälpa till att ta bort en del av överskottshuden, men jag har ännu inte själv tagit ställning till om jag ens vill göra en sådan operation.”

Övervikten är borta, men huden är fortfarande flera nummer för stor. Åsa Andersson har gått ner 75 kilo och fått en helt ny kropp att förhålla sig till.

– Mitt utseende är sekundärt, det var min kropp och min energi jag ville få tillgång till.

Åsa har gått från storlek 58 till 38 på 18 månader, och tappat 75 kilo på samma tid.

Som mest vägde Åsa Andersson 146 kilo, i dag väger hon 71. När hon pratar om sin viktresa och sina upplevelser märks det att hon tänkt igenom allt noga. Åsa är lugn och ger ett tryggt intryck.

– Min ålder har också spelat in. Jag har just fyllt 40. Hade jag gjort det här när jag var i 20-årsåldern hade allt säkert känts helt annorlunda.

Åsa var mullig som barn, i tonåren kom övervikten.

– Jag började med p-piller och gick upp 40 kilo på ett halvår, berättar hon.

Därifrån fortsatte kilona att bita sig fast. Mat i för stora portioner gjorde att Åsa snart var fet.

– Ju större jag blev desto svårare blev det också att röra på sig, säger hon.

Åsa har en stark kropp. Inte ens när hon var som störst upplevde hon några större fysiska problem. Däremot kände hon inte igen tjejen i spegeln.

– Jag försökte gå ner i vikt själv, bantade, gick på dieter och försökte röra på mig. Gick ner några kilon, sen gick jag upp igen.

Tog makten över sin kropp

Vändpunkten kom för två och ett halvt år sedan, då tankarna på framtiden hela tiden fastnade i nuet.

– Jag insåg att jag inte längre såg framåt, tog bara en dag i taget. Så jag frågade mig: Är det så här jag vill se ut resten av mitt liv? Vill jag dö i förtid för att jag är för fet?

Svaret blev ett tydligt dubbel-nej!

Sen gick allt fort. På ett år hade Åsa fått remiss via vårdcentralen hemma i Östergötland, läst allt hon kunde hitta om gastric bypass på internet, åkt på informationsmöten och fått en operationstid.

– När jag vaknar vet jag ingenting om livet som väntar, så tänkte jag precis före operationen, minns Åsa.

Allt gick bra. Åsa rasade i vikt efter ingreppet, hade inte ont. Hon var frisk och njöt av att sakta men säkert återta makten över sin egen kropp.

– Jag opererades den 17 november 2010. I oktober året efter var jag inte längre fet, bara överviktig.

Åsa beskriver hur hon började känna igen sig i spegeln igen. Hon har fortfarande några kilo kvar till normalvikt, men är nöjd redan nu.

– Nu är jag Åsa. Så här har jag ju alltid sett ut, egentligen, säger hon och skrattar.

Så förklarar hon att hon äntligen känner sig som en i mängden, hon slipper sticka ut och tycker det är jätteskönt att folk inte längre stirrar.

– Det är enklare att klippa tånaglarna också, och att sköta jobbet. Men den stora vinsten är all energi jag fått. Jag orkar, jag vill, jag ser framåt nu.

Livet startade om

Åsas viktras gav henne kraft att förändra sitt liv på flera sätt. Hon skilde sig för ett drygt år sedan, träffade en ny man och har just flyttat ihop med honom i en ny stad.

– Jag valde att ta tag i mitt liv, på flera sätt. Det är jag mycket stolt över. Mitt utseende är sekundärt, det var ju min kropp och min energi jag ville få tillgång till.

Stoltheten är ett av Åsas starkast lysande personlighetsdrag. Den överglänser allt annat också när hon visar upp den lösa hud som numera hänger utmed lår, mage och armar.

– Jag bryr mig inte så mycket om det faktiskt, säger hon och tar på en nyinköpt ärmlös klänning.

– Det viktigaste är att jag mår bra, att jag kan röra mig och använda min kropp, på mina villkor.

– Jag valde att sätta mig själv i första hand när jag gjorde operationen. Det var det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv.

Gastric bypass

Är ett kirurgiskt ingrepp som kan göras för att underlätta viktminskning vid svår fetma. Magsäcken kopplas nästan helt bort från födans väg så att det patienten äter i stort sett passerar direkt från matstrupen till tunntarmen. Näringsupptaget begränsas och aptiten reduceras.

Åsas nya rutiner

MAT: Äter 2,5–3 dl föda per måltid (mäter oftast det jag äter). Äter med max 3 timmars mellanrum dagtid.Undviker söt och fet mat, det gör ont i magen.

TRÄNING: Joggar och promenerar minst 2 mil per vecka. Kör gruppträningspass några dagar i veckan.

MOTTO: Våga satsa på dig själv och ditt liv, du är den viktigaste personen i ditt liv.

Följ ämnen i artikeln