Barn på landet har bättre skydd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-01-29

Lantliv. Bra inomhusmiljö. Rökfria föräldrar.

Det är tre faktorer som kan minska risken för att utveckla allergier, enligt färska studier.

Barn som växer upp på bondgård med djur eller med en antroposofisk livsstil blir mindre allergiska.

- Men barn bor i städer i dag i hög grad. Råd om allergi måste anpassas till det, säger Magnus Wickman, docent och chef för enheten för arbets- och miljömedicin på Karolinska sjukhuset i Solna.

Han är en av de ansvariga för BAMSE-studien på 4 000 barn i Stockholmsområdet och som är ett av världens största allergiprojekt. Studien hoppas kunna ge svar på vilka livsstilsfaktorer som påverkar om ett barn blir allergiskt eller inte. Barnen ska följas från födseln och upp till tidiga tonåren.

Mindre risk att få astma

Ett första resultat från uppföljningen vid två års ålder visar att de barn som ammas helt eller delvis minst fyra månader, som har en mamma som inte röker och som bor i bostad med bra luft, har mindre risk att få astma, eksem och hösnuva.

Barn kan bli allergiska trots att föräldrarna följt alla förebyggande råd. Kan då råd om amning, rökfrihet och bra luft inomhus skydda mot allergi?

- Ja, delvis. Risken minskar att barnen får allergiska eller allergiliknande besvär tidigt i livet. Men vi kan inte säga att de inte blir allergiska när de blir lite äldre.

Ska man ha pälsdjur eller inte?

- Det finns inga bra studier som säger ja eller nej. Bäst vore att i en studie låta hälften av nyfödda växa upp med till exempel katt och hälften utan och sedan se vilka som blir allergiska. Men en sådan studie är svår att göra.

Har vi det för rent omkring oss?

- Hygienteorin är omdiskuterad. Vi kan inte gärna gå tillbaka och ha det smutsigt. Vi ska möjligen städa mer varsamt med bra metoder och inte använda farliga kemikalier som kan ge besvär.

Antibiotikabehandling?

- Barn som fått antibiotika mot

urinvägsinfektion kan ha en ökad

allergirisk. Antibiotika ska ges med måtta och med klar indikation.

VAD ÄR allergi?

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

Följ ämnen i artikeln