”Undvika stress en grundregel för att förhindra hjärtinfarkt”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-16

Professor Kristina Orth-Gomér chattade med Aftonbladets läsare

Kristina Orth-Gomér säger: Hej! Nu är jag på plats och kan svara på era frågor.

Sandra säger: Hej! Jag får ganska ofta hjärtklappning när jag blir stressad. Det känns som om blodet formligen rusar fram i kroppen. Finns det något jag kan göra åt det? Själva stressen är svår att komma ifrån, jag har ett rätt stressigt jobb.

Kristina Orth-Gomér säger: Sandra, du ska först ta reda på hur snabbt hjärtat egentligen slår. Det är ganska vanligt att hjärtat slår snabbt när man blir stressad eller orolig. Det gör du genom att ta pulsen, antingen vid handleden eller på halsen, mitt under käkbenet. Om du räknar till mer än 100 slag per minut, och det varar under en längre tid, så bör du göra något åt det. Det finns två sätt: antingen lär du dig avslappning. Då sänker man både hjärtfrekvens och blodtryck, samtidigt som man slappnar av muskluerna. När man lärt sig sådana övningar kan man ta till dem i vilken situation som helst. Eller så kan du träna (mer) fysiskt. Motion och bättre kondition sänker hjärtfrekvensen.

Sara säger: Jag har under lång tid (nästan fyra år) varit sjukskriven för utbrändhet, men har precis börjat arbetsträna igen. Finns det något samband mellan utbrändhet och dåligt hjärta? Kan mitt hjärta ha blivit sämre av min jobbiga livssituation?

Kristina Orth-Gomér säger: Sara, det är väldigt svårt att säga eftersom du inte anger din ålder. Om du är över 50 så skulle det teoretiskt kunna vara så att din jobbiga situation påverkar hjärtat. Jag tycker i så fall att du ska gå till din allmänläkare eller till en hjärtspecialist. Om du är under 50 så är det ingen risk.

säger: Hej Kristina. Jag är en kvinna på 55 år som nyligen fått reda på jag har högt blodtryck. Det har legat så högt som 200/105. Har även hög kolesterolhalt. Har nu fått blodtryckssänkande medicin i form av ACE-hämmare. Min mamma dog av en stroke då hon endast var lite över 70. Jag har ett arbete som stressar mig mycket bitvis. Nu är jag orolig för följderna av detta. Kan du ge mig något råd utifrån ovanstående. Signatur Orolig

Kristina Orth-Gomér säger: Kära orolig, det är inte bra att oroa sig men samtidigt är det bra att följa sina biologiska signaler - och det gör ju du. Ditt blodtryck måste kontrolleras fortlöpande och det måste sänkas betydligt för att sjukdomsrisken ska minimeras. Högt blodtryck innebär en risk för både stroke och hjärtinfarkt och risken ökar dessutom när du har högt kolestorol. Därför är det jätteviktigt att du nu gör något för att motverka att du insjuknar senare. Så gå till läkare eller distriktssköterska och kontrollera blodtrycket med jämna mellanrum tills det kommit ned på acceptabel nivå.

säger: Vad kan man göra göra för att förhindra en hjärtinfarkt? Går det? Det kan sticka i mitt bröst ibland. Kan det vara en varningsklocka?

Kristina Orth-Gomér säger: Om det sticker i bröstet ibland så är det säkert inget tecken på hjärtsjukdom. Men det kan vara viktigt att känna till hur man förebygger, ändå. Grundreglerna är att inte röka, att motionera en halvtimme om dagen, att äta välbalanserat och att försöka undvika stress.

säger: Kvinna 32 år 173 cm 63 kg. Jag hade för ca 1 år sedan återkommande smärtor i hjärttrakten, först kom de bara ibland, senare kunde jag ha en ihållande morlande smärta under en hel dag. Var ganska nybliven småbarnsmamma (1år) och känt mig ganska stressad under en längre tid. Försökte stressa mindre och bröstsmärtorna avtog. Nu kan jag dock uppleva en plötslig smärta (som en kraftig skarp nål) i hjärttrakten när jag upplever en stressad situation, tex om jag har många sakerbatt göra och samtidiga höga ljudnivåer dyker upp, då krampar det till/smärtar. Vad kan det bero på? Behöver jag undersöka mig?

Kristina Orth-Gomér säger: Det låter som om du har en stressig situation som du säkert inte mår bra av, med många ansvarsområden och uppgifter samtidigt. Det i sig kan leda till stress och stressymptom. Din bröstsmärta är sannolikt inte något tecken på hjärtsjukdom men du kommer att nog att känna dig lugnare om du låter dig undersökas. Därför rekommenderar jag att du gör det.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

lisa säger: Det är många män i min släkt som har haft dåligt hjärta, och dött av det. Bör jag som kvinna vara orolig? Jag lever ett "normalstressigt" liv med heltidsjobb och två barn, och tycker att det är svårt att hinna varva ned.

Kristina Orth-Gomér säger: Kära Lisa, att dö av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö. Om männen har varit unga, kanske under 60 år, när de dött så innebär det en ärftlig belastning och den kan även gälla dig. Dock är hjärtinfarkt väldigt ovanligt bland kvinnor under 60, så risken är nog minimal att du ska drabbas.

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Kristina Orth-Gomér!

Läs mer:

Läs tidigare delar i serien:

Följ ämnen i artikeln