Underbara sommardrinkar – eller?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-07

Det här gör alkoholen med dig

Klart det är gott med ett glas rosé i solen i sommar. Och en öl till grillkorven. Och en nubbe till sillen.

Gärna varje dag under semestern.

Men hur farligt är det för kroppen att dricka alkohol i tre-fyra veckor i sträck?

– Riskerna är stora och många kan inte sluta dricka när jobbet börjar, säger Sven Andreasson, alkoholläkare på Folkhälsoinstitutet.

Du kopplar av, träffar vänner, reser och slipper stressen och alla måsten på jobbet.

Då är det lätt att öppna en bag in box och dricka lite mer än vanligt. Kanske börja med en välkomstdrink och sen en iskall öl när solen gassar som mest.

Spärrar släpper

På sommaren släpper spärrarna för många och alkoholintaget ökar dramatiskt under juni, juli och augusti. Vi blir semesteralkisar.

– För de flesta är det inte något problem att bryta vanorna och sluta dricka när de kommer tillbaka till arbetet. Men alla klarar inte av det, de rycker i kylskåpsdörren även när de är hemma och fyller på ett glas vin eller tar en öl, säger Sven Andreasson.

– Risken med att dricka så mycket under sommarveckorna är att det för en del ökar risken att komma in i en vanemässig högkonsumtion som de inte hade tidigare, varnar han.

Men hur mycket är för mycket? Kan vi dricka ett glas vin till maten på semestern utan att ligga i riskzonen?

– Ja det är svårt att göra ett glas vin till maten varje dag under semestern till ett problem. Kanske även två. Men många dricker betydligt mer än så och är man påverkad varje dag är det inte bra. Det vi dricker till maten är sällan något bekymmer men det är det vi dricker under de långa sommarkvällarna i sällskap av goda vänner som kan leda till att vi konsumerar stora mängder alkohol, säger Sven Andreasson.

Vad är då stora mängder?

– En flaska vin för en enstaka högkonsumtionskväll för män och 2/3 flaska för kvinnor anses som högrisknivå, säger Sven Andreasson.

Hur ska man veta om man ligger i riskzonen att trilla dit?

– Precis som vi vet att vi borde motionera mer och äta mindre chips, så vet de allra flesta också om att de dricker för mycket. Dricker man för mycket så vet man det själv och bör vara lite extra vaksam särskilt i en situation där alkoholen flödar naturligt.

Störst risk att fortsätta med sommarvanorna har de som redan tidigare dricker över lågrisknivån och nu kastar loss helt, det vill säga de som redan innan drack fyra till fem glas med 10-15 cl vin per kväll.

Ökar dramatiskt

Och det handlar om så många som 15-20 procent av Sveriges befolkning, en siffra som alltså ökar dramatiskt under sommaren.

– Ungefär 16 procent av männen och 10 procent av kvinnorna har ett riskdrickande under hela året, säger Sven Andreasson.

Men vad händer då i kroppen när man dricker alkohol varje dag under några veckor?

– Det viktigaste som sker är det som sker i hjärnan. Alla funktioner där påverkas av den högre konsumtionen och då är det sömnen som är det vanligaste problemet. Även allmänna effekter som omdöme och tankeförmåga påverkas givetvis liksom levern som börjar svullna. Allt detta går tillbaks om man slutar dricka efter semestern, men om man fortsätter är risken stor att man drabbas av leverskador, säger Sven Andreasson.

– Man får mer se det som en varningsklocka om man dricker tillfälligt. Att det faktiskt kan bli skador om man inte slutar.

Barn påverkas

Men förutom den egna hälsan är det betydligt mer som drabbas.

– Vi ser många problem med barnen i de familjer där föräldrarna dricker mycket under sommaren. Barnen är mer utlämnade till sina föräldrar på sommaren då de inte kan gå på skola eller fritids. Vi räknar med att omkring 380 000 barn lever i en familj där föräldrar dricker mer än risknivån, säger Sven Andreasson.

Låt inte ungdomar smaka

Inte heller bör "välmenande" föräldrar bjuda sina tonåringar på alkohol under förevändningen att det är "bäst om han eller hon dricker hemma första gången".

Tvärtom.

– Det är en ren vandringssägen att det ska vara bra att låta tonåringarna smaka hemma. Forskning har visat att det ger precis motsatt effekt. Om man tillhandahåller alkohol i bästa välmening ger det bara ungdomarna en klar signal att alkohol är okej. Ju mer återhållsamma föräldrar är med alkohol hemma, desto mindre risk är det att barnen dricker sig berusade - eller att de dricker överhuvudtaget.

5 tips från experten

1. Ge akt på råd från vänner och partner. När de börjar prata om det och uttrycka oro och förmaningar ska du ta det på stort allvar för det finns ofta en viktig grund för det.

2. Är du gravid – drick inte alls, även om ett glas kall rosé kan verka lockande i värmen. Det finns ingen säker nivå, även ett glas kan skada ditt barn.

3. Blanda aldrig alkohol och energidrycker. Det höga koffeininnehållet i energidrycken gör att konsumtionen tenderar att öka och man får i sig mer alkohol än vanligt eftersom man blir speedad och omdömeslös.

4. Sätt upp en egen regellista – vad tycker du själv är vettig konsumtion? Stäm av någon gång ibland för att se hur mycket det ha blivit och är det för mycket - ta tag i det. På www.alkoholprofilen.se kan du testa dig själv.

5. Är du i riskzonen och vill inte söka hjälp? på www.alkoholhjalpen.se finns självhjälp och bra program hur du ska göra eller hur du kan hjälpa någon annan som dricker för mycket. Här finns också ett bra chatforum.

Följ ämnen i artikeln