Har du rätt mjöl i påsen?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-03

Mjöl har blivit ett hett diskussionsämne de senaste åren.

Men, vilket mjöl är nyttigt?

Viktklubbs dietist och matspanare, Maria Nygårds, reder ut begreppen.

Kanske är du också en av de som inte hänger med i snacket om vilket mjöl som är nyttigt?

Mjöl i allmänhet och vetemjöl i synnerhet har blivit ett otroligt diskuterat ämne på senare år.

Många frågar om vetemjöl är farligt.

Svaret är enkelt: vitt mjöl är inte farligt, men vi bör inte äta så mycket av det eftersom vitt mjöl saknar skaldelar där mycket av näring och kostfiber finns.

Att ryktet om det vita mjölet som en del i bröddebatten har uppmärksammats mycket den sista tiden är debatten kring Glykemiskt index, GI. GI är enkelt uttryckt ett mått på hur lång tid det tar för kolhydrater i maten att brytas ned till blodsocker. Det positiva med GI-debatten är att vi i dag äter bröd på ett nytt sätt. Intresset för fullkorn och fiberrikt bröd, surdegsbröd och bröd med hela korn är betydligt större nu en för några år sedan.

I dag är det genuina trendigt, råg- och surdegsbröd är exempel på detta. Surdeg ger brödet många fördelar, till exempel en mustig smak, att brödet inte smular och en länge hållbarhet. Surdegen hjälper även till att bryta ner salter (fytater) som finns i sädeskornets yttre skaldelar som gör det lättare för kroppen att ta upp nyttiga mineralämnen som finns i mjöl, till exempel järn och zink. En annan fördel är att surdegsbröd inte behöver lika mycket salt för smak och konsistens som andra bröd, bröd kan annars vara en källa till mycket salt.

Forskning har visat att råg har många bra hälsoeffekter, men det är svårt att baka bröd med en stor andel råg utan att volym och konsistens påverkas negativt. Tillsätts surdeg kan bakegenskaperna förbättras. Bröd med råg och surdeg ger en långsam blodsockerstegring som också ger en bra mättnadskänsla.

Så när du går i matbutiken nästa gång: våga prova ett nytt mjöl och bröd!