Så avslöjar du en lögn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-16

”Om vi visste vad vårt ansikte visar skulle vi bli bättre på att dölja det”

FALSKSPEL. ”Du är jättesnygg, och har du inte gått ner i vikt?” Vita lögner är vardagsmat för de flesta, men när ljuger vi annars?

Inget är lättare än att ljuga – och inget är svårare att upptäcka än när någon ljuger för oss. Söndag ger dig verktygen så att du kan avslöja de vita lögnerna och de mörka hemligheterna.

Tim Roth som Dr. Cal Lightman - mänsklig lögndetektor i tv-serien”Lie to me”.

Människor har försökt genomskåda lögnare ända sedan Kain ljög för Gud om att han dödade Abel. Medan Gud inte blev lurad så saknar resten av oss sådana gudomliga lögnedetektorgåvor.

Forskningen visar att människor bara kan identifiera lögner i femtio procent av fallen. De skulle alltså kunna singla slant om saken och lika ofta få rätt. Bara en liten majoritet, troligtvis färre än fem procent, tycks ha någon slags nedärvd förmåga att sniffa sig till bedrägligt beteende med exakthet.

Detta trots att vi själva ljuger och blir vilseledda skrämmande ofta.

Kanske är orsaken till vår dövblindhet att triviala osanningar är en nödvändig del av vardagslivet. Dialogen ”Hur mår du?” ”Tack, bra” består till exempel av två lögner. Utfrågaren vill inte veta och personen som svarar vill inte riktigt berätta.

Vid tre års ålder så vet de flesta barn hur man skarvar och som sexåringar ljuger de flesta flera gånger om dagen. En studie visar att vuxna serverar två till tre lögner i ett tiominuters samtal.

– Vi använder lögner som smörjmedel i det sociala umgänget, säger Robert Feldman, psykolog vid Massachusetts universitet i USA.

Men hur kan man i ett samtal med hantverkaren bekräfta sina misstankar att han latar sig? Hur man genomskådar makens berättelse om vad som egentligen hände på konferensen?

Råden här intill kommer att hjälpa dig.

– Om vi visste vad vårt ansikte visar skulle vi vara bättre på att dölja det, säger Paul Ekman, världens främsta expert på ansiktsuttryck och rådgivare till teamet bakom tv-serien ”Lie to me” på TV3.

Men ibland blir vi vilseledda av det vi ser. Återstår öronen.

Psykologen Lucy Akehurst kan allt om bedrägliga beteenden. Hennes råd till den som vill försöka avslöja en lögnare är att blunda.

– Lyssna på vad de säger i stället. Icke-verbala signaler är väldigt missvisande, säger hon.