Varför lyssnade de inte på mamman?

Uppdaterad 2012-09-26 | Publicerad 2012-06-12

Hur kan åtta läkare på ett av Sveriges största barnsjukhus missa att ett litet barn har en dödlig sjukdom och inte – som de g­issar – förstoppning?

Det är frågan vi måste ställa oss när det gäller ­Lucas, 4.

Aftonbladets medicinreporter Mary Mårtensson.

Aftonbladet berättade om Lucas Myrdhén i januari 2011 då vi granskade cancervården.

Så vad ska man säga?

Vad ska man säga när ett ­litet barn har så ont i magen som Lucas hade i över tre veckor.

När barnet vill – men inte kan – äta. När barnet blir allt tröttare, ­svagare, magrare och alltmer apatiskt. När otaliga lavemang och tarmsköljningar inte gör att barnet mår bättre, utan tvärtom sämre. När barnet aldrig tidigare varit förstoppat och bajsade d­agen före första läkar­undersökningen. När mamman ifrågasätter l­äkarnas diagnos. Och tarmterapeuten slår fast att barnet inte har förstoppning.

Varför framhärdar då i hela fridens namn åtta läkare i att barnet är förstoppat?

Hela hanteringen av Lucas andas enfald från sjukhusets sida. Den felaktiga diagnosen ”fastnade” i journalen och ingen läkare orkade sedan ifrågasätta den och leta ­vidare efter andra orsaker till buksmärtorna eller överväga andra undersökningar som kunde ge ­bredare och bättre svar.

Och varför lyssnade inte läkarna på Lucas mamma när hon på goda grunder ifrågasatte diagnosen?

Vi föräldrar vet i allmänhet när något fattas våra barn. Så pass väl känner de flesta av oss våra barn och så pass lyhörda är vi i ­allmänhet för våra barns ­signaler att vi förstår när något är allvarligt fel.

Om läkarna hade lyssnat på Lucas mamma ­tidigare och tagit b­åde henne och ­Lucas på allvar, så hade förutsättningarna ökat för en korrekt diagnos – och därmed b­e­handling – i ett tidigare skede.

Allt blev fel.

Men ingen har gjort fel.

Så kan man tyda myndigheternas beslut och domar.

Efter en lex Maria-­anmälan från sjukhuset konstaterade dock Social­styrelsen att det är anmärkningsvärt att ­flera o­lika läkare tolkade symptomen som förstoppning, trots att buksmärtorna kvarstod ­efter alla lavemang och ansåg att en ­ordentlig bukutredning med skiktröntgen borde ha gjorts­tidigare.

Om det hade kunnat rädda livet på Lucas får vi dock aldrig veta.

Följ ämnen i artikeln