Sov bättre på billiga bäddar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-19

Sängens pris spelar ingen roll

SOV BÄST BILLIGAST Sover man bättre i en dyr säng än i en billigare? ”Nej, det tror inte jag”, säger Therese Strandberg, 26, säljare i Stockholm. ”I somras sov jag i en säng som kostade 1 995 kronor – och jag har aldrig sovit så gott .”

Ju dyrare säng – desto bättre sömn?

Nej, säger forskarna.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för det, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnexpert.

Var femte svensk har sömnproblem.

Och vi sover allt mindre:

För 50 år sedan sov vi i genomsnitt åtta timmar och en kvart per natt – i dag mindre än sju timmar, skriver tidningen Filter.

Sömnen viktigare

Men sömnen har blivit allt viktigare i våra liv.

Vi pratar om den, vill förändra den – och lägger mer pengar på den.

Och på sängen.

Det har sängtillverkarna inte varit sena att haka på.

Köper dyrare

Vi stoppar inte längre pengarna i madrassen – vi köper dyrare och dyrare madrasser för dem i stället.

I dag kan en säng kosta allt från några tusenlappar till nästan halvmiljonen. Dyrast är Hästens Vividus – sängarnas Rolls-Royce, som kostar 470 000 kronor.

Men då ingår förstås en mässingsplakett med ditt namn.

Men sover man verkligen så mycket bättre i en dyr säng än i en billig?

– Nej, priset har ingen som helst betydelse, säger sömnexperten Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet.

Ingen skillnad

Han får medhåll av Ludger Grote, sömnspecialist på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och dessutom ordförande i Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin.

– Självklart ska man inte ha en trasig säng, en som är högljudd eller gör ont i ryggen, men mellan en säng som kostar 3 000 och en som kostar 30 000 kronor finns ingen bevisad skillnad.

Upplevelsen i vaket tillstånd kan kanske vara behagligare – men frågan är om det är mysigare att ligga sömnlös i en dyr rutig säng än i en billig?

Förmodligen inte.

Bära upp kroppen

Vad ska man då tänka på när man köper en säng – oavsett prislappen?

– Kroppen måste bäras upp, så man inte svankar ned för mycket. Samtidigt ska den vara väldigt mjuk på ytan, så att alla småknotor kan borra sig ned. Sedan ska det vara material som andas, så att man blir av med överskottsvärmen. Förutsättningen för att somna är ju att man sänker ämnesomsättningen och då måste man avge värme, säger Torbjörn Åkerstedt.