5 goda anledningar till en bit choklad

Uppdaterad 2014-12-23 | Publicerad 2013-09-27

Älskar du också choklad? En glad nyhet: Kärleken är besvarad! En måttlig dos av det mörka guldet har många nyttiga egenskaper.

1. Det är snällt mot hjärtat

En bit choklad om dagen gör gott för den livsviktiga pumpen i bröstet, som faktiskt är en riktigt bra bundis med den mörka, 70- procentiga varianten. Anledningen? Den sänker inte bara blodtrycket utan förbättrar även blodkärlens funktion och sänk­er insulinnivån, enligt en sammanställning av studier gjord på Norwich Medical School.

2. Du håller dig i form

”Vad du ser framför dig är resultatet av en livstid av choklad”, sa Katherine Hepburn om sin figur en gång i tiden. Och en studie gjord på University of California kan ge henne rätt. Enligt forskarna  är vuxna som äter måttligt med mörk choklad regelbundet smalare än de som inte gör det, eftersom chokladens ämnen ökar metabolismen.

3. Solskyddet boostas

Det ersätter inte solskyddsfaktor, men näringsrik choklad som innehåller flavono­ider kan boosta huden så att den inte bränns lika snabbt. Det menar brittiska forskare som lät testpersoner äta 20 gram mörk choklad varje dag i tre månaders tid. Resultatet? De tålde dubbelt så mycket UVB-strålning som de som inte hade ätit det innan de blev röda.

4. Cancerrisken kan minskas

Mörk choklad är proppfull med antioxidanter som hjälper kroppen att göra sig av med fria radikaler som annars kan skada celler och därmed öka risken för cancer. Men forskare på Georgetown University såg också att choklad innehåller ämnen som minskar spridningen av cancerceller hos de som redan drabbats. Dubbelt så bra alltså!

5. Du blir ännu gladare

Brukar du bli glad av choklad? Inte så konstigt. Den innehåller ämnen som hjälper hjärnan att skapa serotonin, även känt som ett må bra-hormon. Man kan också hitta flera stimulerande ämnen i kakao, som koffein och fenyletymin, de gör dig både mer exalterad och mindre deppig. Så choklad är ett alldeles utmärkt treat de dagar som suger.

Källa: Sciencefocus.com, American Journal of Clinical Nutrition, Journal of Cosmetic Dermatology, Molecular Cancer Therapeutics, Archives of Internal Medicine

JONNA KARVONEN