Hjärtsjuk av skräpmaten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-04-11

Han är 35 år - och har haft 5 infarkter

LONDON

David Dargie, 35, har slutat äta skräpmat.

Orsak: han har haft fem hjärtinfarkter.

- Jag är glad att jag överlevt.

David Dargie från Wolverhampton i centrala England fick sin första hjärtinfarkt för fem år sedan.

Men det hindrade inte honom från att fortsätta med en diet bestående av kebab, strips och hamburgare. Sedan dess har hjärtinfarkterna kommit slag i slag.

Dumpad av sin fru

För drygt tre år sedan genomgick han en operation som utvidgade hans artärer.

- Det kändes konstigt att träffa pensionärerna på min avdelning. De sa "du är bara i 30-årsåldern, vad gör du här?", säger han till Daily Mirror.

Sin fjärde hjärtinfarkt fick han hösten 2004 efter att förlorat sitt jobb och blivit lämnad av sin fru. Hon kom tillbaka när han lovade att förändra sin matvanor.

I januari fick han den femte infarkten.

- Jag steg upp ur badkaret när jag kände smärtan i bröstet.

Nu har han slutat äta snabbmat och väger nu 85 kilo jämfört med de 98 han vägde vid den första hjärtinfarkten.

Likväl fruktar han fler attacker. Hans familj har en historia av hjärtsjukdomar och han har inte lyckats sluta röka.

Riskerar ny infarkt

- Jag äter bättre men läkarna säger att om jag fortsätter röka får jag ytterligare en hjärtinfarkt.

Britternas ohälsosamma matvanor har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Den ökänt dåliga maten i skolorna anses fostra ungdomar till att bli storkonsumenter av fet mat.

I januari berättade Aftonbladet om Darren Bull, 21, som dog i en hjärtinfarkt.

Läkaren som utredde hans död slog fast att hans matvanor förklarade hans död.

Åt strips - svalt ihjäl

- Han var beroende av hamburgare, berättade hans mamma.

En vecka tidigare dog en 20-årig man av undernäring efter att enbart ha ätit strips, rostat bröd och bönor.

Läs mer:

Jens Kärrman

Följ ämnen i artikeln