”För många är sommaren en enda lång roséfest”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-28

– Det var lätt att vara småpackad hela tiden. Jag drack på det svenska sättet, för att stilla ångest och jag tyckte jag blev superhärlig och vågade ta plats när jag var full, säger Cissi Wallin.

Så här års dricker vi svenskar 20 procent mer än annars.

För Cissi, 25, försvann sommaren 2007 i en dimma av fester, lådvin och minnesluckor. Sommarsupandet gjorde henne till alkoholist.

I dag dricker hon inte alls.

– Jag är ofta den som dansar längst och tjoar högst, jag orkar så mycket mer som nykter.

Sommarkvällen är ljum, du har just ätit en god middag och kranar upp ännu ett glas vin ur boxen. Men, va, är den redan slut? Hur kunde tre liter vin försvinna så snabbt?

Cissi Wallin, 25, känner igen situationen. För henne var sommar förr synonymt med öl efter jobbet och picknick med vin.

Det svenska sättet

– Det fanns alltid en anledning att dricka och det var lätt att vara småpackad hela tiden. Jag drack på det svenska sättet, för att stilla ångest och jag tyckte att jag blev superhärlig och vågade ta plats när jag var full, säger Cissi.

Hon började dricka tidigt och säger själv att hon är en beroendeperson. När hon väl gillar något går hon in för det ordentligt. Så också med alkoholen. På morgonen öppnade hon bag in boxen och på kvällen var den slut, dessutom drack hon öl och sa aldrig nej till att gå ut. Sommaren 2007 försvann i en dimma av fester, alkohol och minnesluckor. Allt handlade om vad hon skulle dricka, när och hur hon skulle hinna till systemet efter jobbet.

Fick insikt

När vintern kom var det som att Cissi vaknade upp. Hon träffade en kille med liknande bakgrund och när han berättade om sin alkoholism föll allt på plats. Cissi insåg att hon behövde hjälp för att sluta dricka.

Hon började gå på Anonyma alkoholister för att känna stödet från andra i samma situation, men hon gick aldrig deras tolvstegsprogram. I stället tror hon att det var ren envishet och viljestyrka som gjorde henne nykter – och pojkvännen som fungerade som ett stort mentalt stöd.

Absolutist

Nu är Cissi absolutist. Men sommarmånaderna påminner henne alltid om hur illa ute hon var:

– För många är sommaren en enda lång roséfest. I Sverige finns ett destruktivt ångestdrickande och alla här blir så fulla. På middagar med tio personer är det ju alltid minst två som dricker så mycket att det blir pinsamt. Först är de musslor och sedan när de fått i sig lite, så blommar de ut och säger vad de tycker. Det är tragiskt på alla sätt, säger Cissi.

Säger nej

Cissis kompisar vet om hennes bakgrund men när hon träffar nya människor kan det bli diskussioner. Vissa försöker locka henne att smaka eller få henne att ändra inställning.

– De som stör sig på att jag inte dricker är ofta de som har problem själva. Kanske borde varje svensk fråga sig själv: Hur mycket plats tar alkoholen i mitt liv?

Cissi säger nej till alkohol, men hon säger ja till fest, dans och roliga middagar.

– Jag är ofta den som dansar längst och tjoar högst, jag orkar så mycket mer som nykter, säger Cissi.

Kvinna – drick inte mer än en halv box i veckan!

Kvinnor kan dricka upp till nio glas i veckan, för män gäller upp till 14 glas i veckan. En flaska vin motsvarar fem glas och en liten flaska starksprit på 37 centiliter motsvarar nio glas. 33 centiliter lättöl motsvarar ett halvt glas. Det innebär att om man dricker tre flaskor lättöl om dagen får man i sig motsvarande en liten flaska starksprit i veckan.

Redan vid små mängder alkohol skadas kroppen. Vid ungefär tio gram alkohol per dygn (ett litet glas vin eller en halv burk starköl) finns en ökad risk för bröstcancer, vid 40 gram (två burkar starköl) finns en begynnande risk för män att få leverskador. Dricker man mer än 70 gram alkohol per dygn (en flaska vin eller 20 cl sprit) är man i riskzonen för svåra alkoholskador.

Källa: Statens folkhälsoinstitut och Vårdguiden

Svensken dricker mer på sommaren

Lådvinsalkoholist har blivit ett begrepp och det är ett faktum att svensken dricker mer på semestern. Statistik från SORAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning visar att svenskarnas konsumtion ökar med mellan 15 och 20 procent under juni, juli och augusti. Systembolagets försäljning av öl, vin och sprit är också högre under samma period.

Källa: Systembolaget och SORAD

Sök hjälp:

Anonyma Alkoholister: www.aa.se

Alkohollinjen: 020-84 44 48.

Din lokala vårdcentral kan också hjälpa till, liksom beroendemottagningen i din kommun.