4-åring drabbad av resistenta bakterier

Uppdaterad 2013-03-04 | Publicerad 2012-10-11

Snart testas 30 barn på förskolan i Västerås

En 3-årig flicka i Västerås har drabbats av pneumokocker, som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Alla barn på förskolan ska nu testas för smittan. OBS! Smittan gäller den intilliggande byggnaden.

En 4-årig flicka på en förskola i Västerås har drabbats av pneumokocker.

Pneumokockerna är delvis resistenta mot antibiotika.

I dag testas alla barn på förskolan – och föräldrarna har kallats till informationsmöte.

En 4-årig flicka på Rösegårds förskola i Västerås har drabbats av pneumokocker, som är en av de vanligast orsakerna till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Det handlar om en svårbehandlad bakterie, som är delvis resistent mot antibiotika.

Angeläget hitta smittade

Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Landstinget Västmanland, bekräftar smittan.

– Hos ett barn har man funnit luftvägsbakterierna pneumokocker som inte är lika känsliga för penicillin som vanliga pneumokocker är. Utifrån att det är angeläget att hitta personer som via förskolan kan ha smittats av dessa bakterier, säger han.

– Flickan har inte varit svårt sjuk och inte legat på sjukhus.

Därför ska alla barn som går på den aktuella avdelningen i byggnaden där flickan vistats testas för smittan under början av nästa vecka. Sjukvårdspersonal kommer att ta prover från näsan på de 29 barnen.

Pneumokockerna smittar genom droppar från luftvägssekret, som sprids exempelvis via nysningar.

Klockan 17.30 i kväll har alla föräldrar kallats till möte för att informeras om den resistenta bakterien. Med på mötet kommer personal från landstingets smittskyddsenhet finnas.

– Vi ska delta på mötet för att informera om vad det är och varför vi rekommenderar att alla testas, säger Jan Smedjegård och fortsätter:

Fem fall per år

– De personerna som har bakterierna i näsan får vara hemma från förskolan och om det blir aktuellt med antibiotikabehandling är det viktigt att den behandlande läkaren har kännedom om att personen bär på bakterien.

Smedjegård vill inte kommentera hur den drabbade flickan mår.

Hur svår är bakterien att behandla?

– Det finns alltid möjligheter att behandla. Det är viktigt att påpeka att dessa penumokocker är som vanliga pneumokocker, bara det att de är mindre känsliga för penicillin. Det finns ingen anledning till oro.

Hur vanligt är den här typen av smitta?

– Vi brukar upptäcka mindre än fem fall per år i vårt landsting och under 2012 har Socialstyrelsen modifierat gränsnivån för hur motståndskraftiga de här bakterierna ska vara för att man ska rapportera in dem.

Inte som Örebrofallet

I september avled en 5-årig flicka i Örebro av smittsam hjärnhinneinflammation. Enligt Smedjegård har dessa två fall ingenting med varandra att göra.

– Det handlar om två helt olika bakterietyper och två helt olika smittosätt.

Yvonne Carehag, verksamhetschef för förskoleverksamheten i Västerås, blev informerad under morgonen.

– Det är konstaterat att en smitta finns och det är något vi i allra högsta grad tar på allvar. Vi kommer att ha information med läkare och sjuksköterska under kvällen och barnen kommer att testas, säger hon till Aftonbladet.

– Naturligtvis ser vi också över att vi följt våra rutiner. Förskolorna jobbar med egenkontrollprogram för att minimera smittospridning.

Följ ämnen i artikeln