Fina fisken för hälsan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-27

Hälsosamma omega 3-fettsyrorna finns i alla sorter

På senare tid har fet fisk stått i fokus, mycket tack vare de hälsosamma omega 3-fettsyrorna.

Men torsk, lax eller konserverad tonfisk spelar egentligen ingen roll – alla är de fina fisken för din hälsa!

En glad lax Lax är rik på vitaminer.

– Generellt kan man säga att våra matfiskar inte skiljer sig nämnvärt i vitamin- och mineralinnehåll. Även magra fiskar innehåller omega 3, om än inte lika mycket som feta fiskar, säger Wulf Becker, nutritionist på Livsmedelsverket.

Fisk innehåller flera nyttiga fettsyror, till exempel DHA och EPA, som är viktiga för hjärna och immunförsvar. En klassiker som tonfisk på burk har på sistone fått konkurrens av mer exotiska fiskar som hoki, red snapper och svärdfisk.

Färskt eller konserverat?

Frågan är om det är bättre att köpa färsk fisk framför konserverad? Inte nödvändigtvis, menar Wulf Becker:

– Med tonfisk är det faktiskt tvärtom. Det fiskkött som finns på burk kommer från små tonfiskar, som i allmänhet innehåller mindre kvicksilver än stora tonfiskar.

Han tycker inte att man ska oroa sig för miljögifter i fisk. Det räcker med att följa de rekommendationer som finns och undvika fet Östersjöfisk mer än en gång i veckan.

Läs också

Därför är fisk nyttigt

5 fina fiskar

Gravid? Undvik vissa fiskar

Vivvi Toikkanen

Följ ämnen i artikeln