Soppa värmer bra

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-25

– i spåret

I en stor del av Sverige finns det mycket snö. Passa på att ge dig ut i skidspåren eller ta en tur på isen med skridskorna. Det ger dig både motion och frisk luft. Ta med dig något att äta. Matsäck smakar sällan så bra som när man äter den utomhus.

Soppa är lätt, gott och värmande.

Soppa är mättande, värmande och lätt att ta med sig i en termos. I Viktklubbs receptbank finns en mängd olika goda sopprecept. Vill man inte laga sin egen soppa finns det ett stort utbud på färdiglagade soppor av olika typer i butikerna. Det finns allt ifrån pulversoppor till färdiga soppor på tetra som bara är att värma upp. Till soppan kan det vara gott med en matig smörgås, tänk på att välja ett bröd av fullkornstyp för att få i dig mest näring.

Som efterrätt eller som en energikick passar det bra att ta med sig torkade KRAV-aprikoser och lite valnötter. Tänk på att en näve räcker om man ska hålla igen på sitt energiintag. Det ger ungefär 300 kilokalorier beroende på hur fördelningen ser ut på aprikoser och valnötter.

Tre goda soppor

Enkel tomatsoppa

4 portioner (1 portion = 54 kilokalorier)

Ingredienser:
8 dl krossade tomater (2 konserver)
1 gul lök
0,5 dl vatten
oregano
salt och peppar

Gör så här:
Skala och finhacka löken, koka med de krossade tomaterna ca 5 minuter. Krydda med oregano, salt och peppar. Låt svalna något och kör sedan till en puré i matberedaren. Späd med kokande vatten till lagom konsistens. Serverera med finklippt persilja över.

För de hungriga: Blanda i 1-2 paket orientaliska snabbnudlar och låt koka med någon minut.

Indisk linssoppa

4 portioner (1 portion = 156 kilokalorier)

Ingredienser:
2 dl röda linser
1 gul lök
2 klyftor vitlök
100 gram rökt skinka (bayonne eller liknande)
1 buljongtärning
1 liter vatten
garam masala-krydda och spiskummin
salt och peppar

Gör så här:
Skala och finhacka den gula löken och vitlöken. koka löken med linserna i vatten med buljongtärningen tills allt är mjukt. De röda linserna behöver ej blötläggas och koktiden blir ca 15 minuter. Finhacka skinkan och blanda ner den sist. Smaka av med salt och peppar, garam masala och spiskummin. Exakt samma soppa kan göras på gröna linser som har lite bittrare smak men behöver blötläggas några timmar och koka lite längre. (Läs anvisningen på förpackingen!) För övrigt är tillagningsprincipen densamma.

Potatis- och örtsoppa

4 portioner (1 portion = 295 kilokalorier)

Ingredienser:
800 gram potatis
1,5 dl purjolök
1,5 tsk rosmarin
1 tsk dragon
5 gram färsk körvel
3 msk hönsbuljong
5 dl vatten
8 dl mellanmjölk
2 dl minifraiche
1 dl persilja finhackad
Salt och peppar

Gör så här:
1. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
2. Ansa purjolöken och dela den i mindre bitar.
3. Koka upp potatis, purjolök, hönsbuljongtärningarna, örterna utom persiljan i vattnet till potatisen blir mjuk. Mixa.
4. Tillsätt mjölk och creme fraiche och koka upp.
5. Smaka av med salt och peppar och strö den finhackade persiljan över strax innan servering.
6. Servera gärna bröd till soppan.


Fler kaloriberäknade recept hittar du på Viktklubb.se