Maskägg effektiv tarmmedicin

Publicerad 2013-03-21

Framtida botemedel mot Crohns och ulcerös kolit.

Piskmasken Trichuris suis ägg sväljs för att lugna  tarmens immunförsvar

Levande maskar kan vara ett nytt botemedel mot svåra tarmsjukdomar.

Det tror flera läkemedelsbolag som startat studier för att titta närmare på den något ovanliga behandlingen.

Forskare har redan kunna visa bra resultat. Svårt drabbade patienter som druckit ett par tusen maskägg har i rask takt fått lindrigare besvär som i flera fall försvunnit helt.

I en mindre amerikansk studie på 24 personer med Crohns sjukdom blev alla utom två helt symtomfria.

Ett smått fantastiskt resultat med tanke på att sjukdomen klassas som obotlig. Inte nog med att det är effektivt, maskarna tycks inte ge några som helst negativa bieffekter.

Försök på tarmsjuka

Läkemedelsindustrin har nu fått upp ögonen för de små krypen och startat olika kliniska studier bland annat på patienter med Crohns sjukdom. I dessa blandas maskäggen i en vätska som försökspersonerna får dricka. Äggen kläcks sedan i magen där de trådsmala maskarna får leva kvar.

– Man tror att maskarna dämpar det inflammatoriska svaret, säger Susanna Nylén på Karolinska institutet till Vetenskapsradion.

Hon forskar på hur inälvsmask påverkar immunförsvaret. Liksom många andra i forskarvärlden vill hon se om maskarna kan användas för att behandla olika autoimmuna sjukdomar. Det vill säga sjukdomar där patienten blir attackerad av sitt eget immunförsvar, som Crohns, MS och Typ 1-diabetes.

Farlig renlighetsiver

Teorin bygger på den så kallade hygienprincipen som forskarna sedan länge använt för att förklara den kraftiga ökningen av allergier i industriländerna. Enligt den har vår moderna renlighetsiver gjort att kroppens naturliga försvar satts ur spel när det inte längre finns så mycket bakterier att försvara sig mot.

Det skulle kunna vara samma sak med våra inälvsmaskar menar forskarna. Mask i magen har länge varit något skrämmande, något som vi försökt bekämpa med alla medel och kanske lyckats med lite för bra.

Medan autoimmuna sjukdomar ökar i stora delar av världen är det inte alls lika många som drabbas i länder där tarmparasiter fortfarande är vardagsmat.

– Det är jätteviktigt att förstå hur vårt immunsvar fungerar i de här sammanhangen när du har olika typer av infektioner och hur vi faktiskt är byggda för att leva med de här infektionerna, säger Susanne Nylén vidare.

Följ ämnen i artikeln