”Jätteviktigt att gå på kontroller”

Uppdaterad 2012-09-21 | Publicerad 2012-09-19

Så undviker du att köpa fel linser

Fler svenskar än någonsin köper kontaktlinser på nätet.

Men många slarvar med att undersöka sig och köper produkter som kan ge bestående skador på ögat. 

– Det är en oroande utveckling att människor som inte är utbildade får rekommendera vad du ska använda för linser, säger Paul Folkesson, ordförande på Optikerförbundet.

Sedan 2011 får vem som helst sälja linser på nätet. Enligt Paul Folkesson, ordförande på Optikerförbundet, har detta ökat risken för att fler svenskar använder ”fel” sorts linser på fel sätt.

Under senare år har tre till sex anmälningar lämnats in årligen till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen från svenska linsanvändare som fått skador på ögonen.

”Allvarliga komplikationer”

2011, som var första året med avreglerat tillhandahållande, hade ökade siffran ökat till 31 rapporterade incidenter.

– Det är en oroande utveckling eftersom att det ofta dröjer innan man får en reaktion. Så vi befarar att siffran kan komma att öka ytterligare framöver. Med tanke på hur många som använder linser är det förhållandevis få som får problem. Men de få som slutligen drabbas får allvarliga komplikationer som är irreversibla, säger Folkesson.

Enligt honom finns det stora risker och ligger i sakens natur att outbildad personal inte vet och kan vad som ska rekommenderas för säkert linsbärande.

– Det finns exempel på att outbildad personal ibland rekommenderar andra linser än de som utprovats till kunderna. Har man otur kan det leda till allvarliga problem. Man måste tänka på att det inte är skjortor och kalsonger vi pratar om. Linser är trots allt en plastbit placerad på ögat.

Charlotte Rydlinge är kontaktlinsoptiker på kontaktlinsmottagningen på S:t Eriks Ögonsjukhus.

”Sår på ögat”

Även hon har sett en ökning av patienter som kommer in med skador på ögat som de fått till följd av felanvända linser.

– En del som köper på nätet går aldrig på kontroller. Och det är jätteviktigt. Använder man fel linser är det lätt att få ett sår på ögat. Och precis som du får ett sår på armen kan det leda till ett ärr. Är det ärret centralt på hornhinnan får du en synnedsättning, säger hon.

”I värsta fall blind”

Men komplikationerna kan bli långt värre än så. Om du slarvar med hygienen eller använder hemmagjord linsvätska kan farliga bakterier och amöbor leta sig in i såret.

– Det kan leda till allvarliga infektioner. I värsta fall kan du bli blind. Tyvärr har jag sett en hel del patienter som fått allvarliga synnedsättningar bara för att  de slarvat.

Enligt Charlotte Rydlinge måste svenskarna vara mer noggranna när de köper linser på nätet.

– Det är viktigt att gå till en optiker och få den utprovad innan man bestämmer sig för vilken typ man vill köpa. Ska du till exempel sova med dina linser är det viktigt att kolla att de är godkända för det ändamålet.

Paul Folkesson är av samma åsikt.

– Det är viktigt att man går på kontroll.  Det är inte samma sak att bli undersökt av en optiker som att kontrollera sig själv i badrumsspegeln. Man måsta titta under förstoring. Det finns en anledning till att optikerutbildningen är tre år, säger han.

Följ ämnen i artikeln