Hög tid att vaccinera sig mot fästingsjukan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-01

Ett enda bett från en fästing kan göra dig allvarligt sjuk.

Även om säsongen redan har börjat är det inte försent att vaccinera sig.

Ett enda bett från en fästing kan göra dig allvarligt sjuk.

Att bli biten av en fästing kan vara livsfarligt. TBE är en fästingburen hjärninflammation som överförs direkt vid ett bett. Sjukdomen kan ge allvarliga skador som problem med minne, tal, balans, nedsatt hörsel och även förlamning. Antalet fall i Sverige har fördubblats sedan år 2000 och varje år dör ett par personer av TBE, skriver SBL vaccin i ett pressmeddelande.

– Det är oerhört viktigt att personer som bor eller vistas i riskområden vaccinerar sig. Det finns anledning att tro att många underskattar konsekvenserna av vad det kan innebära att inte vara vaccinerad, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Huvudvärk och feber

I nästan hela Sverige kan du råka ut för fästingar, men de kryp som bär på TBE-virus finns i störst utsträckning i Roslagen, Stockholms skärgård, Sörmlandskusten, Mälarens mellersta och södra delar. Nästan hälften av fallen har rapporterats därifrån.

Om du blivit biten av en fästing är de första symptomen på TBE-viruset huvudvärk, muskelvärk och feber. De flesta blir friska igen och utvecklar sedan immunitet mot sjukdomen. Men 25 procent drabbas av en allvarligare form av TBE, då viruset sprider sig till hjärna och hjärnhinnor.

Går inte att behandla

Det går inte att behandla TBE, men du kan vaccinera dig. Helst ska det göras innan säsongen börjar då sprutorna ska tas med 1 - 3 månaders mellanrum. För den som är sent ute finns snabbvaccinering. Då tas de första sprutorna med tre dagars mellanrum, sedan sista sprutan efter tre veckor. Den snabbare vaccineringen ger inte ett lika starkt skydd, men minskar risken starkt för att drabbas av TBE.