Hype för hypnos

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-08

Börjar bli allt mer accepterat

Att trolla bort kollegans spindelfobi under lunchrasten är ingen konst för Daniel Johansson, 31. Därför har han nu sagt upp sig från sitt säljjobb för att i stället syssla med, vad han själv kallar, nästa stora modefluga – hypnos.

Daniel Johansson ser inte alls särskilt mystisk ut. Han har inga konstiga kläder, ingen undanglidande blick eller konstiga amuletter runt halsen. I stället ser han ganska vanlig ut. Välklädd, med ett vänligt leende och fast handslag.

Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Daniel är ju en vanlig kille. En vanlig kille som precis har sagt upp sig från sitt vanliga jobb som säljare, för att jobba med något så ovanligt – som hypnos.

”Hade trott att jag var galen”

Hypnotisör, eller mental rådgivare – som Daniel själv beskriver det, är förmodligen ett yrkesval som får många att höja på ögonbrynet. Själv förklarar Daniel att han är lika överraskad som folk i hans närhet är över yrkesvalet.

– Jag hade nog klassat mig själv som galen om jag vetat detta för några år sedan.

För ungefär två år sedan började Daniel studera ämnet NLP, Neuro-lingvistisk programmering, i syfte för att förbättra sina säljkunskaper. Enkelt förklarat får man, under en utbildning i NLP, lära sig en mängd praktiska verktyg för effektiv kommunikation. Delar av NLP är kopplade till hypnos.

– Jag var motig till hypnos i början. Men till slut var jag tvungen att ta tag i det, förklarar Daniel.

Efter det föll allt på plats.

Botar fobier och beroenden

Hypnos går ut på att ändra tankebanor hos folk. På så vis kan negativa beteenden ändras till det bättre. Daniel botar både fobier och olika beroenden som rökning och godis.

– Jag löser upp en mental knut. Oftast är det en negativ situation som patienten minns i sitt undermedvetna.

Fobier är enkelt att bota med hypnos. Det brukar vanligtvis ta mellan 20-40 minuter. Daniel har botat många vänner från diverse rädslor. Nu senast trollade han bort kollegans spindelfobi i lunchrummet på jobbet. Spontana små sessioner uppstår hela tiden, berättar han.

– Happens all the time, säger han och skrattar.

En trans vi befinner oss i ofta

Han tror att han är något stort på spåren. Hypnos börjar allt mer betraktas som något accepterat inom psykologi och coaching.

– Om ett par år är hypnos stort, det lovar jag dig. Det kommer att bli den nya gigantiska trenden inom hälsa. Hypnos är det nya GI.

Han berättar att den trans som man befinner sig i under hypnos, är ett tillstånd som alla befinner sig i flera gånger per dag. Det kan vara när du sitter och dagdrömmer och fokuserar tankarna på något speciellt.

– Det är ett tillstånd av total fokusering och omvärlden kopplas bort. Enda skillnaden under hypnos är att någon finns bredvid dig och guidar dig genom tankarna.

Dagdrömmeri är jag väl förtrogen med. Men är det inte svårare än så?

Jag som försökskanin

Nej. Det är inte svårare än så. Och det får jag själv erfara några dagar senare när jag ställer upp som försökskanin. Daniel ska genom hypnos ge mig en rejäl dos joggingmotivation.

Ett omöjligt uppdrag om ni frågar mig – i en värld av snö och slask är inte mina joggambitioner på topp. Och hur sjutton ska Daniel lyckas få mig i trans?

Det visar sig vara lätt som en plätt. Trots att jag har en videokamera upptryckt i ansiktet lyckas Daniel försätta mig i ett drömliknande tillstånd. Jag slappnar av, allt är ljust. Jag är medveten om att jag ligger i en soffa, i ett vardagsrum i Kista. Men jag upplever det samtidigt som om jag är ute och joggar – jag känner den friska luften, vårsolen som smeker mina bara armar, gruset under skorna. Det blir 40 fantastiska minuter - en konstig men positiv upplevelse.

Är hypnos det nya GI? Ja, kanske. Påståendet känns inte alltför främmande efter att jag själv har agerat försökskanin. Se resultatet i tv-reportaget!

Vad säger psykologen?

Uno Janhagen, leg. psykolog, samt leg. psykoterapeut:

– Hypnos är en teknik man använder för att försätta någon i trans. Trans kan vi även nå genom exempelvis meditation. Hypnos är i dag en accepterad metod inom psykologin, under förutsättning att den som använder det har en gedigen utbildning i bagaget. Det hypnotiska tillståndet är ingenting konstigt. Du kan uppleva det när du kör bil ibland. Helt plötsligt är du framme vid slutmålet och du har inte varit medveten om de senaste två milen. Du går in i ett lätt förändrat medvetandetillstånd. Det hypnotiska tillståndet är ett medvetandetillstånd som är mycket öppet och mottagligt. Därför har man ett stort ansvar. Det är emellertid omöjligt att få en person i trans till att begå handlingar som strider helt mot hans eller hennes vilja.

Vad är hypnos?

Hypnos kan användas inom terapi, men är i sig ingen terapiform. Det kan användas som ett verktyg för att åstadkomma förändringar och uppenbara orsakerna till ett problem, till exempel för att minska smärta, bota fobier och förbättra hanteringen av stress.

Hypnosterapeuten använder sin röst för att försätta klienten i hypnos. Patienten kanske inte känner sig hypnotiserad, utan upplevelsen känns mer som en total avkoppling – fysiskt och mentalt.