Matknussel sitter i generna

Uppdaterad 2013-03-25 | Publicerad 2013-03-21

Stockholm. Att småbarn knusslar och inte vill prova ny mat har inte så mycket att göra med vad som finns på tallriken - utan vad som finns i generna.

Forskare vid University of North Carolina, USA, har studerat 66 tvillingpar mellan fyra och sju år gamla. Deras slutsats är att oviljan att testa nya smaker till 72 procent är genetisk, medan de resterande 28 procenten kan förklaras med miljöfaktorer.

Tidigare forskning, både på 8-11-åringar och vuxna, har visat på en 78-procentig respektive 69-procentig påverkan av generna.

Detta tyder på att genernas påverkan är relativt konstant under utvecklingen. Forskarna jämför motviljan mot nya smaker med olika personlighetsdrag, som någons temperament. Därmed inte sagt att det inte går att förändra sitt beteende och bli mindre knusslig, sammanfattar forskarna i tidskriften Obesity.

TT

Följ ämnen i artikeln