Komatragedin en bluff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-23

Det beskrev som ett medicinskt mirakel – att Rom Houben, efter att ha legat i koma i 23 år, plötsligt kunde kommunicera med omvärlden.

Men nya tester visar att metoden inte fungerar.

Belgaren Rom Houben råkade ut för en allvarlig bilolycka 1983. Han totalförlamades och hamnade i ett vegetativt tillstånd.

Efter mer än två decennier i koma, gjordes avancerade tester på Rom Houben som visade att hans hjärna fungerade nästan normalt. Och att Rom Houben var vid medvetande. Senare filmades Rom Houben när han kommunicerade med hjälp av en dator.

Tekniken fungerade inte

Dr Steven Laureys, neurolog vid Liege universitetssjukhus i Belgien och en av Rom Houbens läkare, medger nu att tekniken inte fungerar, skriver bbcnews.com.

– Vi hade inte alla fakta tidigare. Berättelsen om Rom handlar om en diagnos av medvetandet, inte kommunikation, säger Dr Steven Laureys.

Det var Rom Houbens logoped som vid de tidigare studierna hävdade att hon kände trycket från hans hand och att han vägledde henne på tangentbordet.

Förblir obesvarad

Sedan dess har Dr Steven Laureys gjort en egen studie av tre logopeder som arbetar med minimalt medvetna patienter, där Rom Houben har ingått. I två av dessa fall, inklusive Rom Houbens, misslyckades testerna.

Andra experter menar att det första testet aldrig borde ha utförts. Och att frågan om människor med hjärnskador är vid medvetande, förblir obesvarad.

– Jag hoppas att Rom och hans familj kommer att bli ett exempel på hur svårt det är att plocka upp tecken på medvetande, säger Dr Steven Laureys.

– Även när vi vet att patienter är medvetna vet vi inte om det är smärta eller lidande eller vad de känner.