Allgott – gott för alla

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-14

Nu kan allergiker också äta äpplen

FJÄLKESTAD. Här är äpplet som är rena godiset för allergiker. Tack vare mindre allergiframkallande ämnen.

Hur det smakar? Sött och milt som en svensk sommar.

På Balsgård i Fjälkestad norr om Kristianstad har Svenska lantbruksuniversitetet arbetat med att förädla äppelsorter i åratal.

Från en genbank på tusen olika äppelsorter har man nu skakat fram en sort som är perfekt för alla allergiker.

Och de är många.

– De flesta som är allergiska mot björkpollen kan nämligen inte heller äta äpplen, säger professor Hilde Nybom, växtförädlare på Balsgård.

Det som gör Allgott bra är att det innehåller lite av proteinet Mal d 1 som finns i just björkpollen och äpplen och som orsakar de allergiska reaktionerna.

Tålig sort

– Det är en tålig sort som mognar tidigt och som lämpar sig lika bra för den professionelle odlaren som för den enskilde trädgårdsamatören.

Det finns redan i dag en sort i handeln som är lämplig för allergiker, Gloster, men den är inte lätt att odla.

Plocka från trädet

– Den får lätt sjukdomar och är i princip omöjlig att odla norr om Skåne, säger Hilde Nybom.

När Aftonbladet besöker Balsgård är säsongen i princip redan över för Allgott. De flesta äpplena ligger redan övermogna på marken, men ett sitter lyckligtvis kvar på trädet så att vi kan provsmaka.

– Allergiker bör plocka äpplena direkt från träden innan de hunnit bli riktigt mogna. Ju längre de får mogna desto mer av det allerogena proteinet innehåller de.

Den som är allergisk bör också skala äpplena.

– Det mesta av proteinet sitter i skalet, säger Hilde Nybom.

Allgott beräknas finnas att köpa inom 3-4 år.

Följ ämnen i artikeln