Varning för nya pollenmonstret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Det varma klimatet gör att allergiker kan drabbas året runt

Glöm björk, al och hassel.

Det varma klimatet har gett oss ett nytt pollenmonster – malörtsambrosia.

– Eftersom den slår till på hösten kan det göra att man får problem året runt, säger pollenallergikern Eva Wecksell, 38.

Oroad Eva Wecksell är svårt pollenallergisk och är rädd att hon ska få problem av den nya växten – året om.

Det extremt allergiframkallande ogräset var länge en angelägenhet enbart för Nordamerika och Sydeuropa.

På grund av det varmare klimatet sprider det sig nu även i Sverige.

Stora problem

– Överallt där malörtsambrosian drar fram ger den stora problem med allergier. Den är mycket aggressiv och orsakar astma dubbelt så ofta som andra pollenväxter, säger Åslög Dahl, doktor i botanik och forskningschef på företaget Botaniska Analysgruppen.

Ogräsets inträde i vår fauna gör att pollensäsongen förlängs. Al, hassel och björk ställer till problem under våren, malörtsambrosia slår till först i augusti.

Sedan fortsätter den att sprida sitt frömjöl ända till november.

Och ju varmare vintrarna blir, desto längre blir pollentiden.

Ännu känsligare

– Det är sannolikt att fler kommer att bli allergiska i takt med att malörtsambrosia sprider sig. Och redan allergiska kan bli ännu känsligare, säger Åslög Dahl.

Eva Wecksell är mycket oroad över malörtsambrosians tillväxt. Hon är svårt pollenallergisk och van att sjukskriva sig under pollensäsongens topp i maj.

– För något år sedan började jag nysa och få ont i ögonen på hösten – fel tid på året. Det vore hemskt om nya arter som malörtsambrosia gör att problemen pågår året runt, säger hon.

Gräv upp rötterna

Jan-Åke Wihl, nyligen pensionerad allergiläkare och tidigt ute med malörtsambrosiaforskning, uppmanar alla som hittar växten i trädgården att gräva upp den med rötterna.

– Varma vintrar som den här gör att den kan sprida sig explosionsartat. Malörtsambrosian är en tickande bomb för allergiker, säger allergiläkare Jan-Åke Wihl.

Malörtsambrosia kom till Sverige via fågelmat

Malörtsambrosia kom till Sverige för tio år sedan med fågelfrö som importerats från södra Europa.

Växten härstammar från Nordamerika där den är den enskilt största allergiboven. I Frankrike finns en lag som ålägger markägare att rensa bort malörtsambrosian.

I Sverige finns malörtsambrosian från Skåne i söder till Gävle i norr. Men ju varmare det blir, desto högre upp i landet får den fäste.

Andreas Jennische

Följ ämnen i artikeln