Folsyra minskar risk för autism

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-02-12

Stockholm. Folsyra minskar inte bara risken för att det blivande barnet ska drabbas ryggmärgsbråck. En ny, norsk studie tyder på att det också minskar risken för autism.

– Det är en dramatisk riskminskning, säger Pål Surén vid det norska Folkhelseinstituttet.

I den aktuella studien, vars resultat publiceras av tidskriften Jama, involverades drygt 85 000 barn som föddes mellan åren 2002 och 2008. Mödrarnas kostvanor registrerades, både före och under graviditeten, och barnen följdes sedan i mellan tre och tio år.

Under uppföljningsperioden fick 270 barn diagnosen autismspektrumstörning, däribland autism, autismliknande tillstånd (atypisk autism) eller Aspergers syndrom.

För den mest allvarliga diagnosen, autism, såg forskarna att risken minskade med 40 procent om mamman åt folsyra minst fyra veckor före samt åtta veckor efter graviditetens början, jämfört med om hon inte gjorde det. För Aspergers syndrom eller atypisk autism syntes ingen skillnad.

Tidigare studier har visat att folsyra även påverkar barnens språkutveckling positivt. Och enligt medförfattaren Ezra Susser, professor i epidemiologi vid Columbia University, är den aktuella studien ytterligare ett bevis för folsyrans positiva effekter för hjärnans utveckling.

Studien sätter fingret på en kontroversiell fråga. Vissa länder berikar sitt mjöl med folsyra, men inte Sverige. Frågan har stötts och blötts, men i stället rekommenderas svenska kvinnor som "kan tänkas att bli gravida" att äta 400 mikrogram folsyra till och med den tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck.

TT

Följ ämnen i artikeln