Sen förlossning – då kan bebisen dö

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-20

Ny studie visar på riskerna: Alla landsting borde ändra sina rutiner

”Jag tror att många är omedvetna om riskerna för barnet om man går över tiden”, säger Helene Karlsson, 34, gravid i sjunde månaden.

Att gå över tiden ökar riskerna för barnet.

Men om man sätter i gång förlossningen tidigare – i graviditetsvecka 42 i stället för 43 – så minskar dödligheten med hälften bland dessa barn.

– Alla landsting borde ändra sina rutiner, säger Charlotta Grunewald, ­gynekolog och en av ­forskarna bakom den nya studien.

Mellan fem och sju procent av alla graviditeter går över tiden med två veckor. Det är inte bra för barnet.

– Moderkakans funktion avtar, barnet får i sig mindre näring och risken för att barnet ska dö ökar, säger Charlotta Grunewald, överläkare på kvinnoklinken på Södersjukhuset i Stockholm och docent i gynekologi och obstetrik på Karolinska Institutet.

Dödligheten ökar successivt och är fördubblad redan i vecka 42 jämfört med vecka 40.

Policyn i landstingen har varit att sätta i gång förlossningen i vecka 43. Men nu visar svensk forskning att fler barn kan räddas om förlossningen sätts i gång en vecka ­tidigare – i vecka 42.

Jämförde hälsan

I en Stockholmsstudie ändrades gränsen till 42 veckor 2005. Forskarna har nu jämfört hälsan och överlevnaden för spädbarn födda i vecka 43 under perioden 2000 till 2004 – med barn födda i vecka 42 åren 2005 till 2007.

– Både dödligheten och sjukligheten minskade. Risken för död kring födelsen minskade med hälften. Vi har fått fler barn som överlever, fler friska barn och färre barn som behöver intensivvård efter förlossningen, säger Charlotta Grunewald.

Räddar fler

Ändå har flera landsting kvar 43 veckors-gränsen.

– Det är dags att göra en nationell förändring. Det skulle rädda flera barn från att dö, ­säger Charlotta Grunewald.

Mary Mårtensson

Följ ämnen i artikeln