Var femte fästing bär på borrelia

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-07

Var femte fästing bär på borreliabakterier visar den pågående första nationella fästingstudien. Resultatet är i linje med vad tidigare studier visat, rapporterar Vetenskapsradion.

Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet, leder studien. Hon är förvånad över att relativt få människor infekteras av borrelia trots att så många fästingar bär på borreliabakterier. Det gör enligt Forsberg infektionsspridningen svårbegriplig, samtidigt som det kan vara svårt att ställa diagnosen borrelia.

Spridit sig

Uppemot 10 000 personer drabbas av borrelia varje år och både borrelia och den fästingburna virussjukdomen TBE ökar i Sverige. De är vanliga runt ostkusten, Stockholm och Mälardalen men har på senare år även spridit sig till bland annat Blekinge, Västergötland och norrut längs Norrlandskusten.

Den nationella fästingstudien är inte ens halvvägs. Forskarna har hittills samlat in cirka 3 000 fästingar och tagit blodprov på fästingbitna. Studien går till så att den fästingbitne kommer till sin vårdcentral med fästingen antingen fortfarande fast i huden eller i ett kuvert. Blodprov tas på den bitne som sedan följs i tre månader. Därefter tas ett nytt blodprov.

Få behövde vård

– Trots att så många som var femte fästing var infekterad med borrelia var det mycket få av de fästingbitna som behövde söka sjukhusvård, säger Pia Forsberg, professor vid Linköpings universitetssjukhus.

– Även om smittan finns så uttalad i fästingarna synes det som om den inte går över till individen. Det kan ha med borrelians karaktär att göra, hur den är uppbyggd i fästingen och hur den sprider sig i den, säger hon.

Antikroppar

Forskarna tittar inte bara på om de fästingbitna blir sjuka, utan undersöker också om de bär på antikroppar.

– Utvecklar de inga antikroppar mot borrelia, då är det troligt att de överhuvudtaget inte mött borrelian, säger Pia Forsberg.

TT

Följ ämnen i artikeln