Håll dig frisk på semestern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-02

Så förebygger du magsjuka på resan

Sitter du på toa istället för på stranden? Du är inte ensam. Hälften av alla utlandsresenärer drabbas av turistdiarré. Men lugn - det finns hjälp.

”Boil it, peel it or spoil it”- koka, skala eller släng är den klassiska kostrådsramsan till utlandsresenärer att komma ihåg för att undvika att drabbas av magåkommor. Men det finns sätt att redan innan man ger sig iväg på semestern förebygga en frisk och motståndskraftig mage.

– Att äta fil eller yoghurt som innehåller lactobaciller kan vara ett bra och billigt sätt att förebygga magproblem. Tål man inte mjölkprodukter så finns det kapslar med lactobaciller att köpa på hälsokosten eller apoteket, säger Per Ove Lind, läkare och författare till bland annat böckerna Magproblem och Bota dig själv.

Bygger upp tarmfloran

Lactobaciller hjälper till att bygga upp tarmfloran i tjocktarmen och är så kallade goda bakterier som bör finnas i våra tarmar för att vi ska få ett starkare immunförsvar.

Man räknar med att mer än hälften av alla utlandsresenärer inte har dessa bakterier naturligt i tarmen. Därför är det viktigt att man tillför bakterierna.

För att vara riktigt säker på att man har fyllt på ordentligt med bakterier bör man helst börja äta filen eller yoghurten en vecka innan avresa.

– Det räcker att man äter ett par deciliter om dagen för att man ska få tillräckligt med motståndskraft, säger Per Ove Lind.

Ofarligt men trist

Utlandsresenärer drabbas oftast av en bakterie som är släkt med den mer aggressiva kolibakterien.

– Den bakterien som drabbar de flesta utlandsturister är ofarlig. Men när man väl drabbas kan det ta upp till tre dagar innan man är återställd och det finns ju roligare sätt att tillbringa sina semesterdagar på än på toaletten, säger Per Ove Lind.

Läs mer:

Så undviker du turistdiarré - 7 goda råd

Mary Örnborg

Följ ämnen i artikeln