”Jag har äntligen lärt mig leva här och nu!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

Sanna, 43, brände ut sig men kom tillbaka med hjälp av mindfulness

Tidigare befann sig alltid Sanna Tägt sex steg framåt i tanken. Sedan brände hon ut sig. Men när Sanna lärde sig att leva efter principen ”här

och nu” mår hon mycket bättre. Låter det enkelt? Det är det inte.

”I jobbansökningar står det ofta 'jag är bra på att hålla många bollar i luften'. För mig tänder det en varningslampa”.

– I jobbansökningar står det ofta ”jag är bra på att hålla många bollar i luften”. För mig tänder det en varningslampa. I stället borde det stå ”jag är bra på att vara här och nu” säger Sanna Tägt, 43.

Och hon vet vad hon talar om. Tidigare var Sanna själv stolt över sin förmåga att göra många saker på samma gång. Men det var innan hennes kropp sa stopp för fyra år sedan och hon gick in i väggen.

– Jag var mamma, jobbade heltid som rekryterare på Manpower och körde bil i tre timmar mellan Stockholm och Bålsta varje dag. Hemma var jag alltid så duktig och skulle klara av allt på samma gång. Till slut så gick det inte längre, det blev för mycket.

Fick kraftig ångest

Kulmen nådde Sanna efter att, i samma vecka, ha varit på en fyradagarskonferens med jobbet och gått på sin bästa kompis pappas

begravning.

– Jag fick så kraftig ångest att jag inte kunde gå till jobbet på måndagen. Jag åkte till sjukhuset där läkaren sjukskrev mig direkt.

När den akuta ångesten hade lagt sig blev Sanna apatisk i stället. Hon var så trött att hon knappt orkade stiga upp ur sängen under ett helt år. Hade det inte varit för att Sannas nioårige son skulle till skolan så hade hon förmodligen aldrig lämnat tryggheten i sängen.

– Vi läste till och med hans läxor där, säger Sanna.

Efter ett par år när Sanna fortfarande inte kände sig bättre bestämde hon och maken sig för att sälja huset i Bålsta och flytta tillbaka till Dalarna vaifrån de båda kommer. Då hände något som för alltid skulle påverka hennes liv. Dagen innan flyttlasset gick började det nämligen brinna i grannens hus.

– Det var en traumatisk händelse som berörde mig mycket, säger Sanna.

När familjen kom fram till Dalarna och hon kände lukten av röken från grannens vedeldade spis fick hon en panikattack.

– Det var som om jag slog i botten mentalt. Jag åkte till psykakuten och där fick jag veta att jag drabbats av posttraumatiskt stressyndrom på grund av röklukten.

Svårt i början

Sanna skickades till en psykolog som var instruktör i mindfulness, eller ”medveten närvaro” som det också kallas. Metoden passade henne perfekt. Efter en elvaveckors kurs kände hon sig som en ny människa.

– Det handlar om att lära sig att leva här och nu. Tidigare var jag alltid sex steg framåt i tanken.

Nu när jag till exempel borstar tänderna tänker jag efter hur det känns och vad det smakar. Det gäller allt i min tillvaro.

– Men det var ursvårt i början. Man måste slappna av och lyssna på sin kropp, det hade jag aldrig gjort förut. Jag var alltid så spänd

att jag aldrig kunde slappna av.

Sanna fick lära sig att acceptera att tillvaron ser ut som den gör. Och att om det är något hon inte är nöjd med kan hon – med hjälp av väl igenomtänkta val – ändra på det.

– Jag fick också lära mig att andas djupt och lugnt i stället för att hyperventilera. Det heter att man kommer i kontakt med sitt andningsankare.

Sanna tror att det är kombinationen av att leva i nuet och att hon och familjen numera lever långt från storstadsstressen som gör att hon mår mycket bättre i dag. Sedan ett halvår tillbaka jobbar Sanna deltid med administration på Leksands idrottsförening.

Ett jobb som inte alls är så stressigt som det hon hade tidigare.

Får gärna vara lite stökigt

– Ibland ökar jag tempot, men jag ser alltid till att avsätta tid för återhämtning. Då kanske jag krattar i trädgården eller löser korsord, säger Sanna som lärt sig att tagga ner i alla sammanhang.

– Tidigare hade jag en massa måsten. Det skulle alltid vara rent och snyggt. Nu kan tvätten ligga ett par dagar och om det är lite stökigt så gör det inget.

Sanna har också släppt andra måsten, som kollen på sina kompisars barns födelsedagar. Förut var hon en levande uppslagsbok för alla i hennes omgivning.

– Nu har jag lärt mig att prioritera vad som är viktigt för mig, säger Sanna som också blivit både en bättre hustru och mamma sedan hon lärde sig att leva i nuet.

– Jag är mycket mer engagerad och närvarande. När vi pratar så är jag där i samtalet. Och jag tänker inte på annat när jag och min son till exempel spelar fotboll.