Världens äldsta piller funna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-17

Det som kan vara världens äldsta medicin har hittats på ett skeppsvrak.

2000 år gamla piller från antikens Grekland har nu identifierats och det unika fyndet kan öppna nya vägar för forskning.

Dykare undersöker ett skeppsvrak.

Lasten från det grekiska skeppet som sjönk utanför den italienska kusten år 130 f. Kr hittades redan 1989. Nu har lådan med piller från vraket undersökt och analyserats för första gången.

DNA-analyserna visar att tabletterna, som tagits fram av läkare i antikens Grekland, är en blandning av mer än tio olika växtextrakt.

– För första gången har vi fysiska bevis på vad vi tidigare haft skriftligt från de antika grekiska läkarna Dioskorides och Galenos, säger Alain Touwaide vid Smithsonian Institution's National Museum of Natural History i Washington DC.

Universalmedel

Växtextrakt från morot, rädisa, selleri, lök, ek, kål, alfalfa, hibiskus och rölleka har identifierats i pillren. Många av de här växterna användes under antiken för att behandla sjuka människor. Pedanius Dioskorides, läkare i Rom under det första århundradet e. Kr, beskrev moroten som ett universalmedel för ett antal problem.

Alain Touwaide hoppas att upptäcka ett läkemedel, theriac, som beskrivs av den antika läkaren Galenos och ska innehålla mer än 80 olika växtextrakt. Alain Touwaide vill dokumentera de exakta måtten som forntida läkare använde när tabletterna tillverkades.

– Vem vet, kanske kan de här gamla medicinerna öppna nya vägar för farmakologisk forskning, säger Alain Touwaide.