Läkare varnar för ny okänd könssjukdom

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2002-09-20

Tusentals svenskar kan vara smittade

Tusentals svenskar kan bära på den nya okända könssjukdomen.

Utan att veta om det.

Bakterien är extremt svår att hitta - och kan leda till ofrivillig barnlöshet.

Den nya bakterien heter mycoplasma genitalium och slår mot både kvinnor och män. I dag misstänker läkarna att tusentals svenskar går omkring med sjukdomen - utan att ha en aning om att de är drabbade.

Smittar lätt

Peter Lidbrink, venereolog vid Huddinge universitetssjukhus, räknar med att omkring två av tio som söker vård för sexuellt överförbara sjukdomar bär på smittan.

- Ett samlag innebär troligen 50 procents risk att smittas, säger han.

Men trots att bakterien smittar lätt - och är betydligt vanligare än både gonorré och hälften så vanlig som vår största könssjukdom klamydia - är den fortfarande okänd utanför läkarkretsar.

Svårfunnen

En förklaring, skriver Västerbottens-Kuriren, är att bakterien är mycket besvärlig att odla fram i laboratorium och därför extremt svårfunnen.

Sjukdomen kan inte spåras med de rutintester som läkarna tar för patienter som söker för könssjukdomar.

- Symtomen liknar en okomplicerad klamydiainfektion med bland annat inflammation i livmoderhalsen. Patienten märker av sjukdomen för att den ger sveda och flytningar - precis som klamydia, säger Peter Lidbrink till Aftonbladet.

I symptomen finns också bakteriens stora fara.

Som klamydia

Eftersom den liknar klamydian behandlas ofta patienten mot just klamydia.

- Och då fungerar inte behandlingen, säger Peter Lidbrink.

Hur allvarlig sjukdomen är är ännu inte vetenskapligt utrett.

- Det är inte klart visat att den kan leda till barnlöshet, men många drar den slutsatsen, att den har samma konsekvenser som klamydia. Men för att belägga det krävs mer forskning, säger Peter Lidbrink.

Antibiotika hjälper

Forskarna har känt till bakterien sedan början av 1980-talet. Sedan sex år har Peter Lidbrink försökt upptäcka sjukdomen hos patienter vid sin klinik i Huddinge. Om bakterien bara hittas är den lätt att behandla. Antibiotikan Axzitromycin fungerar.

- Nästan alla blir friska och symtomen försvinner, säger Peter Lidbrink.

Petter Ovander