Springer du ofta på toa?

Uppdaterad 2012-09-27 | Publicerad 2002-03-19

Du kan behöva kissterapi

Somliga springer på toaletten en gång i timmen.

Andra bara tre gånger om dagen.

Men hur ofta ska man kissa egentligen?

Och är det farligt att kissa för ofta?

går du på toa i tid och otid? Då kan du ha hamnat i en ond cirkel och vant kroppen vid att blåsan måste tömmas ofta.

Det borde egentligen vara självklart, men även enkla saker kan bli komplicerade om man tänker efter.

För visst går man och kissar när man är kissnödig, punkt slut?

Jo, men om väninnan är kissnödig sex gånger om dagen, medan du är kissnödig 15 gånger om dagen, trots att ni dricker lika mycket vätska och äter lika mycket frukt och grönt, hur kommer det sig?

Det kan vara så att din blåsa bara rymmer två deciliter, medan din väninnas blåsa rymmer hela sex deciliter, något som är lika normalt som att vi har olika storlek på fötterna.

En annan anledning till att du kissar i tid och otid kan vara att du hamnat i en ond cirkel och vant kroppen vid att blåsan ska tömmas en gång i timmen.

För dagbok i två dygn

Då kan det vara läge att gå på kissterapi.

- Jag rekommenderar mina patienter att skriva en lista där de antecknar varje gång de kissar samt mängden kiss. Listan bör göras två dygn efter varandra, en arbetsdag och en ledig dag. Normalvärdena är en till två liter per dygn. Om du kissar under litern så drick mer vätska, och tvärtom om du ligger över två liter, säger Inger Nordlander, uroterapeut på Kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset.

Till henne kommer kvinnor och män som av någon anledning kissar för ofta och som därför går runt och känner sig kissnödiga hela tiden, vilket är handikappande i det dagliga livet.

Tänk på något roligt

Men att bryta sådana kissvanor är ingen lätt sak.

- Det gäller att iaktta sig själv, att verkligen kämpa när blåsan bråkar och känns hysterisk. Om du lugnar ner dig så lugnar blåsan ner sig. Men det tar ganska lång tid innan det blir en ändring. Ett knep att ta till om man känner sig kissnödig är att tänka på något annat, något roligt, som resor eller lottovinster. Eller nyp dig i armen då blir hjärnan distraherad, tipsar Inger Nordlander.

Att gå på toaletten "för säkerhets skull", före filmen, middagen eller krogen, det ska man alltså inte ta för vana. Då minskar blåsan ytterligare och ger ännu tidigare signaler att man måste kissa.

Den enda gången det är bra att kissa ofta är om du har en infektion. Då är det direkt skadligt att hålla sig, och mycket viktigt att kissa ut bakterierna.

Däremot ska man inte hålla sig för länge, eftersom det kan bidra till att bakterier bildas.

Vissa kvinnor drabbas oftare än andra av urinvägsinfektioner, något som man tror kan bero på att bakterierna lättare sätter sig fast i urinrörets vägg hos vissa kvinnor.

En del kvinnor kan lätt få en urinvägsinfektion efter samlag, men det går att undvika genom att kissa efter samlaget och dricka ett glas vatten.

Normalt kissar vi en till tre liter om dagen. Om du är frisk bör du gå ungefär fem-sju gånger på toaletten varje dag, beroende på hur mycket du dricker.

Måste gå på natten

Behöver du ofta gå upp och kissa på natten kan det bero på flera saker.

Studier visar att många äldre kvinnor måste gå upp och kissa på natten.

Om man har svullna ben, till exempel på grund av hjärtsjukdom, kan man behöva gå upp och kissa eftersom vattenansamlingen i benen löper tillbaka till blodbanan när man ligger ner. En annan orsak kan vara vattendrivande medicin eller att du har omvänd dygnsrytm och bildar största delen av urinen på natten i stället för på dagen.

Slappa muskler i blåsan

Om urinblåsan är instabil, till exempel vid parkinson, eller irriterad, beroende på en infektion, blir man kissnödig både natt och dag. Om muskulaturen i urinblåsan är slapp tömmer man ofta inte blåsan helt när man kissar, vilket gör att blåsan känns full snabbare, vilket kan vara orsaken till urinvägsinfektion.

Det drabbar bland annat patienter med diabetes, och kan framkallas av vissa mediciner. Är det vanligt att du behöver gå upp och kissa på natten bör du alltså kontakta läkare.

Är du frisk men ändå vaknar kissnödig så kan du försöka att tänka på hur mycket du dricker - och när!

Undvik att dricka mycket timmarna innan du går och lägger dig, och drick inte te, kaffe eller öl som är vätskedrivande.

7 gyllene toaregler

Petra Holm

Följ ämnen i artikeln