Mammor gav döttrar ny livmoder

Uppdaterad 2012-09-26 | Publicerad 2012-09-18

Världens första livmodertransplantationer från mor dotter utförda i Göteborg i helgen

Två kvinnor fick i helgen ny livmoder – av sina egna mödrar.

Världens första livmodertransplantationer från mor till dotter utfördes av forskare i Göteborg.

Ingreppen anses kontroversiella, men i maj gav den regionala Etikprövningsnämnden klartecken till tio stycken transplantationer.

"De mår bra"

I helgen genomfördes världens första livmodertransplantationer från mor till dotter av ett forskningsteam från Göteborgs universitet.

De två mödrarna är båda i 50-årsåldern och kvinnorna som fick ny livmoder i 30-årsåldern. Den ena kvinnan har tidigare fått sin livmoder bortopererad efter att ha genomgått behandling för livmoderhalscancer. Den andra kvinnan är född utan livmoder.

De mår bra efter ingreppet, men är trötta.

– Fler än tio kirurger deltog i operationerna som genomfördes utan komplikationer. Mödrarna, som donerat livmödrar, är redan uppe och går och kommer skrivas hem inom några dagar, säger Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet och ledare för forskningsgruppen i ett pressmeddelande.

Håller två graviditeter

Under en presskonferens i dag berättade han att allt ser bra ut. Men först om två år kan man vara säker på att transplantationen lyckats.

Kvinnorna som fått en ny livmoder testades innan så att de är i fertil ålder och har genomgått en IVF-behandling. Sju embryon har tagits från dem och befruktats. Först om ungefär ett år kommer man att kunna återföra embryon i de "nya" livmödrarna. Kvinnorna kommer sedan att förlösas med kejsarsnitt om de blir gravida.

Livmödrarna väntas hålla för två graviditeter och kommer sedan att tas ut, eftersom kvinnorna inte ska behöva medicinera mot avstötning resten av livet. Forskargruppen tror att det finns en 20-procentig risk för att en patient som fått en ny livmoder får så kallade avstötningsreaktioner. Ungefär som vid andra organdonationer.

Ska genomföra fler

Teamet vid Göteborgs universitet har sedan 1999 arbetat med forskningen som ska ge kvinnor möjlighet att få biologiska barn med hjälp av en transplanterad livmoder.

Två transplantationer har tidigare gjorts, en i Saudiarabien år 2000 och en i Turkiet för ett år sedan, dock inte från mor till dotter utan med andra donatorer. I ena fallet en levande och i andra fallet en avliden, skriver TT.

– Det som skiljer vårt projekt är vi försöker hålla det vetenskapligt baserat och steg för steg ta det systematiskt, sa Mats Brännström under presskonferensen.

Etikprövningsnämnden har godkänt att tio transplantationer får genomföras.

– Vi planerar de åtta andra under höst och vår, säger Mats Brännström.

 Etikprövningsnämnden har krävt att en speciell säkerhetskommitté dokumenterar allt som forskargruppen gör i samband med transplantationerna, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln