Askan skadar inte vår hälsa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-20

Vulkanen Eyjafjallajökull, som ligger tolv mil öster om Reykjavik på Island, fick natten mellan den 14 och 15 april 2010 ett större utbrott. Askmolnet från vulkanen spreds över Europa och all flygtrafik har fått ställas in. Men svenskarna behöver inte oroa sig för att askan ska skada deras hälsa, menar experter.

Flera seismologer är eniga - i Sverige behöver du inte vara orolig för att partiklarna i askmolnen från Eyjafjallajökull skadar din hälsa.

– Det är farligare att ställa sig vid motorvägen och andas in avgaser och damm, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Just nu befinner sig askmolnet på flera kilometers höjd i atmosfären. Tids nog kommer askan komma ner på jorden, med hjälp av vinden eller nederbörd. Regnar det kommer sotpartiklarna från askan att fastna i regndropparna och därmed kommer partiklarna direkt till jordytan och slutligen ner i marken.

Mikroskopiska partiklar

– Askan innehåller små partiklar som vi inte kan se. Nivåerna av dessa partiklar mäts på flera platser i landet och utsätts vi för för höga halter av dessa kan kropp och hälsa ta skada. Generellt sett påverkar det andningsorganen, säger Michael Norman, miljöutredare på Miljöförvaltningen.

Skulle vi mot all förmodan utsättas för höga halter av skadliga partiklar påverkas vår hälsa olika mycket beroende på hur bra vi mår innan. En del människor som till exempel lider av KOL kan påverkas värre och kanske till och med dö.

– Om man är frisk kommer man att känna av irritationer i öga, näsa och svalg, säger Tom Bellander, docent vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet i söndagens Agenda i Svt.

Inte farligare än avgaser

Men koncentrationerna av det som kommer att komma ner är i dag mycket låga, enligt Björn Lund och seismologerna vid Det svenska nationella seismiska nätet i Uppsala.

– De mängder skadliga partiklar som är uppmätta är inte farligare än damm och avgaser från trafiken, säger Björn Lund.

Följ ämnen i artikeln