”Bevisad effekt” – men bara på möss

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-05

Forskaren på företaget bakom algpillret ger raka svar om effekten – till slut

PRATAR ALGPILLER Professor Martin Schalling tillsammans med Mikael Persbrandt på en investerarträff för företaget SCN.

Grundaren av företaget bakom Persbrandts algpiller är förbannad över bluffanklagelserna.

Samtidigt talar deras betalde forskare klarspråk.

Är det bevisat att det funkar?

– Nej, inte på människor, säger professor Martin Schalling.

Aftonbladet i går.

I går berättade Anders Struksnes, grundare av företaget Scandinavian Clinical Nutrition, att företagets främsta produkt – Immolina – är ”det preparat i världen som har den starkaste effekten på immunförsvaret. Den inte bara reducerar influensa och förkylning utan hindrar det”.

Påståendet dömdes ut som ogrundat av två ledande immunologer som hävdar att det inte finns några vetenskapliga studier som bevisar att Immolina skyddar mot infektioner.

”Svår fråga”

I går hörde Struksnes av sig och krävde att få ett uttalande infört i tidningen. Han anser att forskarna har fel, men understryker att han själv inte är någon vetenskapsman och att varken Persbrandt eller företaget kan lastas för hans uttalande i gårdagens tidning.

Men frågan kvarstår om Immolina har någon positiv effekt för människans motståndskraft mot infektioner.

Professor Martin Schalling vid Karolinska Institutet är ansvarig för forskning om naturmedicin som finansieras av företaget SCN och säger själv att han är rådgivare åt företaget.

Anser du att det är vetenskapligt bevisat att Immolina skyddar människor mot infektioner och reducerar och hindrar förkylning och influensa?

– (lång tystnad)...

Hallå?

– Jag hörde vad du sa, det är en svår fråga, säger jag då. Jag kan sträcka mig så här långt som att säga att det är visat att Immolina aktiverar immunsystemet det är helt klart.

Det gör ju virus också. Jag vill veta om det hjälper mot sjukdomar, infektioner och förkylning?

– Om den botar de här sjukdomarna tror jag inte det finns någon studie på.

Finns det några studier som visar att människor som äter Immolina får större motståndskraft mot infektioner?

– (lång tystnad), Nej, jag anser inte att det finns någon studie som ... alltså det finns på planeringsstadiet men man har inte kommit så långt, säger han.

Har du mottagit någon som helst betalning från SCN eller andra företag för ditt engagemang för Immolina?

– Alltså min betalning är ju till ett forskningsanslag som kommer in till Karolinska Institutet. Jag har inte suttit i någon roll där jag fått betalt på annat sätt.

Äger du aktier eller optioner i företaget?

– Jag har inte gjort det och jag säger gjort för jag har aldrig köpt aktier eller ägt aktier i företaget. Men min far gjorde det.

När gjorde din far det?

– För några år sedan och han gick ur tiden i våras så att via arvsskiftet då så, men ...

Så har du alltså blivit ägare av aktier?

– Jag har ingen aning om hur mycket det är och det är ingenting som jag tänker fortsätta äga. Jag tycker att det är olämpligt för mig. Jag är ju forskare så det är olämpligt för mig att vara kommersiellt aktiv på det sättet.

”Det finns en studie”

Om sin roll när han deltar i företagets möten säger han:

– Jag pratar då strikt utifrån de vetenskapliga data som finns och försöker popularisera dem och göra dem tolkningsbara från forskningshorisonten.

Så från din forskningshorisont: Struksnes säger att Immolina är världens kraftigaste preparat som påverkar Immunsystemet, det inte bara reducerar utan även förhindrar infektion så som förkylning och influensa. Sant eller falskt?

– Det är ett oerhört potent aktiverande av immunsystemet.

Jag vill bara veta om det som Struksnes säger är sant eller inte.

– Nej, men alltså ... Jaja det finns en studie, en publicerad studie där Immolina kommer ut i topp av de testade substanserna. Jag menar, när han säger världens starkaste då måste man lägga till, ”i den studien”.

Men är det bevisat från din vetenskapliga horisont att medlet förhindrar och reducerar influensa och förkylning, ett enkelt svar tack.

– Ja, okej. Nej, vad det gäller människa. Ja, vad det gäller mus.