Ny cancermedicin för bra för test

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-16

– oetiskt att inte behandla alla

En ny medicin mot aggressiv prostatacancer har visat sig så effektiv att en pågående blindstudie avbryts. Läkemedelsbolaget anser det oetiskt att inte låta alla patienter i studien få tillgång till medicinen.

Abirateron som preparatet heter botar ingen, men tros kunna ge de drabbade ett längre liv utan de svåra biverkningar många cellgifter har. I den pågående studien testas läkemedlet på 1 500 män med metastaserad prostatacancer som inte längre har full effekt av traditionell hormonbehandling och som tidigare behandlats med cellgifter. Istället för hormoner som stoppar produktionen av testosteron i testiklarna verkar Abirateron i själva tumören.

Positiva resultat

På senare år har man upptäckt att det inte bara är testiklarna utan även tumörcellerna som producerar testosteron och gör att cancern breder ut sig. Abirateron tycks alltså kunna blockera denna produktion vilket lett till så positiva resultat att Johnson & Johnson som ligger bakom studien i går meddelade att de beslutat ”avblinda” undersökningen. Hittills har varken läkare eller patienter vetat vilka i studien som fått det nya preparatet.

”Väldigt spännande”

Anders Bjartell, professor och överläkare i urologi på Skånes universitetssjukhus i Malmö är huvudprövare för den svenska delen av den världsomfattande undersökningen. I en intervju med tidningen Läkemedelsvärlden säger han att flera patienter mår bra, men att det inte går att dra några slutsatser på det individuella planet då man inte vet vilka som fått placebo.

– Men det är väldigt spännande i alla fall, säger han och tillägger att medicinen tas i tablettform fyra gånger om dagen vilket är enklare än många av dagens alternativ.

Följ ämnen i artikeln