Kräksjukan är här

Publicerad 2012-11-08

Sökningarna på vinterkräksjukan på Google och vårdguiden skjuter i höjden.

Nu ökar även fallen som söker vård på sjukhus.

– Det man rapporterar in är ofta bara toppen av isberget, säger Elisabeth Hallin på Smittskyddsinstitutet.

Se upp! Årets vinterkräksjuka är här.

Uppåt 300 sökningar på "kräk" och 250 på "diarré" har skett på vårdguiden i Stockholms län på en vecka, och antalet ökar.

Historiskt breder kräksjukan ut sig i forma av en brant alptopp från oktober till april, med sin högsta nivå i februari-mars. 2007 var ett rekordår av sökningar på "vinterkräksjukan" på sökmotorn Google.

I mars i fjol sökte drygt 500 fall i veckan vård. Just nu är vi redan uppe i en femtedel av 2007 års toppnivå, enligt analysverktyget Google trends.

Nu börjar det

Smittskyddsinstitutet har sett en ökning sedan tre veckor tillbaka. 40 fall konstaterades bland dem som sökt vård på svenska sjukhus. En ny veckorapport för förra veckan släpps i eftermiddag.

– Det är en fortsatt svag ökning av konstaterade fall, men framför allt av sökningar på ordet "kräk", säger Elisabeth Hallin, mikrobiolog på myndigheten.

Historiskt sett brukar sökningarna öka ett par veckor innan de konstaterade fallen på landets laboriatorier tar fart.

– Det brukar vara en indikation på att det börjar.

Bråkdel söker vård

Av fallen som blir sjuka är det bara en bråkdel som söker vård.

– Antingen är det för att man blivit väldigt sjuk eller för att man har en annan sjukdom och därför redan befinner sig på sjukhus och där får smittan konstaterad. Det man rapporterar in är ofta bara toppen av isberget, säger Elisabeth Hallin.

Smittan sker genom direktkontakt mellan människor. Varför det ökar på vintern, tror man beror på att man oftare vistas i trängre utrymmen inomhus då.

Kan smitta i veckor

Enligt Hallin är det viktigaste för att minska spridningen att byta kläder efter kräkningar och framför allt vara noga med handhygien.

– Särskilt efter toalettbesök eller innan man ska hantera mat.

Även om man tillfrisknat och inte längre visar några symptom, kan man fortfarande smitta.

– Man kan faktiskt utsöndra virus flera veckor efter tillfrisknandet. Vi brukar rekommendera att man stannar hemma två dagar efter att symptomen försvunnit.

Blir inte immun

Bara för att man haft kräksjukan ett år betyder det inte att man är immun i år.

– Skyddet är väldigt kort: mellan några veckor och någon månad.

När ska man söka vård?

– Det beror på hur man mår. För de flesta är vinterkräksjukan bara något obehagligt, men inte farligt. Men diarréer och kräkningar kan ge uttorkning och är man av olika anledningar redan försvagad innebär det en ytterligare påfrestning.

Följ ämnen i artikeln