Hur mår ditt barn när du dricker vin?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-02

Sommar, vänner – och lite lådvin. Men se upp: Ditt barn kan känna otrygghet

ÖKAT I RAKETFART Vin, det gillar vi svenskar. Sedan lådvinet introducerades på Systembolaget för 11 år sedan har vår vinkonsumtion ökat med 54,5 procent. Försäljningen är som störst under juni och juli, när skolor och dagis har stängt. Bilden är arrangerad.

Ett glas vin på eftermiddagen kan tyckas oskyldigt, men drickandet behöver inte gå överstyr för att barn och unga ska må dåligt under semestern.

En kopp kaffe? Nä, vi korkar väl upp en flaska vitt. Sommaren är den tid på året då barnen oftare än annars ser sina föräldrar dricka alkohol.

Barn blir oroliga

– Även om det inte urartar, blir barnen oroliga. Det är extra tydligt sommartid, då barnen är mer sårbara. Då finns inte kompisarna hemma, och man har inga vuxna från skolan att ty sig till, säger Eva Stenelund, samordnare för stödverksamheten inom Bris.

Hon berättar att trycket på Barnens Hjälptelefon och Bris-mejlen är som högst inför sommarledigheten.

– Barn lär sig snabbt att koppla alkoholen till det som är otäckt, som bråk och våld, och yngre barn förstår inte varför föräldrarna blir förändrade.

Ökat 30 procent på tio år

Vi svenskar har ändrat våra alkoholvanor radikalt – och fort har det gått. På fem år har konsumtionen ökat med 30 procent. I dag dricker varje vuxen cirka tio liter ren alkohol per år. Det skålas i glasen allt oftare, och vid tillfällen då man kanske inte räknar med sprit på bordet.

– På barnkalas bjuds dry martini vid vuxenbordet. Spriten står där bredvid kakorna, särskilt bland reklam– och mediefolket i Stockholm. Och på semestern åker lådvinet fram. Det är ju så lätt att vrida på kranen och ta en slurk. Men slentriandrickandet hänger lätt med in på hösten.

“Snuttefilt”

Det säger Hillevi Wahl, journalist och författare som vuxit upp med två alkoholister till föräldrar. Hon kan inte förstå varför folk så envist håller fast vid sina dryckesvanor under de få år barnen är små. Med två månader -gamla Lykke sovande i famnen förklarar hon:

– Alkoholen har blivit småbarnsföräldrarnas snuttefilt. Man kan säga till mammor att inte äta fisk från Östersjön, men “rör för Guds skull inte mitt vin!”

Tänk efter först

Hillevi Wahl tror inte att barn tar skada av att man dricker ett glas vin. Men hon tycker definitivt att man ska tänka efter innan man korkar upp flaskan.

– Jag vet hur oerhört otrygg man känner sig som barn. Det räcker med lite glansiga ögon. Föräldrarna är ens livlina, när de ändrar beteende knyter det sig i magen.

SOMMAREN ÄR HÖGSÄSONG

dvinerna introducerades 1997 på Systembolaget. 2002 svarade de för ca 40 procent av Systembolagets totala vinförsäljning. 2008 har försäljningen stigit till nästan 55 procent.

Vi dricker mest på sommaren.

I juni 2008 köpte svensken nästan 9 000 liter lådvin. I januari i år var siffran knappt 5500 liter.

Barn tar efter de vuxna. Antalet unga personer (15-24 år) som lagts in på sjukhus för alkoholförgiftning har fördubblats för män och tredubblats för kvinnor på tio år.

Källor: Håkan Leifman, alkoholforskare vid SoRAD Stockholms universitet, Vi Föräldrar 9/2008, Systembolaget, Junis rapport “Vems är ansvaret?”, Primärvården i Örebro.