Magsjukdomen ulcerös kolit ökar

Uppdaterad 2012-09-25 | Publicerad 2012-04-04

På femtio år har ökningen av magsjukdomen ulcerös kolit nästan tiodubblats i vissa delar av Sverige.

– Vår slutsats är att det handlar om en verklig ökning, inte enbart förbättrad diagnostik, säger docent Anders Rönnblom.

Docent Anders Rönnblom, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tillsammans med sina medarbetare på Akademiska sjukhuset i Uppsala har Anders Rönnblom genomfört en studie på ökningen av tarmsjukdomen ulcerös kolit. Han har jämfört siffrorna på hur många som insjuknade i ulcerös kolit sedan 1940-talet i Uppsala län med hur många som insjuknar i dag i samma region och antalet nyinsjuknade har tiodubblats. Till och med Anders Rönnblom är förvånad.

– Det är oklart varför nyinsjuknandet i ulcerös kolit har ökat så mycket. Men eftersom ökningen inträffat på kort tid så är det rimligt att tro att det är faktorer i omgivningen och miljön som är orsaken, säger Anders Rönnblom.

Hög andel svåra fall

När första studien på Uppsala län var gjord gick de vidare till Dalarna och Sörmland – och även där var ökningen markant. Skälen för att gå vidare med undersökningen var dels för att de gamla medicinerna som finns mot sjukdomen används mer offensivt numera och dels så har det har kommit nya mediciner på marknaden. Men ändå är andelen svåra fall högt.

– Vi kan se att vi inte längre behöver göra lika många operationer där man tar bort tarmen numera, eftersom andra behandlingar är effektivare, vilket är bra, säger Anders Rönnblom.

Det är svårt att komma fram till varför ulcerös kolit ökar, det kan inbegripa många faktorer som verkar under lång tid och de är därför svåra att upptäcka. Det kan vara miljögifter, läkemedel, sådant vi äter eller olika bakterier som finns naturligt i tarmfloran. Anders Rönnblom har därför gått vidare med ytterligare en studie där han under lång tid följer 1000 personer med de här tarmsjukdomarna. Han hoppas att han kan få fram några enhälliga svar.

Upphov till sjukdom

– Det finns ett visst samband mellan raffinerade kolhydrater och fettsyror och ulcerös kolit. Det finns en del tecken som tyder på att om man får mycket antibiotika som barn så kan man få det lättare och vissa värktabletter vid mensvärk kan också ge upphov till sjukdomen, så de ska man vara försiktiga med, säger Anders Rönnblom.

Enligt studien får personer som röker någon typ av skydd mot sjukdomen och rökare är därför inte någon stor grupp bland de insjuknade.

– Det har man vetat länge, ända sedan 80-talet, men kan inte förklara varför det är så, säger Anders Rönnblom.

Följ ämnen i artikeln