Svår graviditet ökar risk för hjärtsjukdom

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-14

Studie visar dubbelt så stor risk för tidig död

Svåra graviditeter ökar kvinnors risk för hjärtsjukdom och tidig död, visar nya amerikanska studier.

Det bekräftar behovet av ökat fokus på kvinnors hjärtproblem, enligt överläkare Karin Schenck-Gustafsson vid Karolinska institutet.

Unga kvinnor som under graviditeten drabbas av komplikationer som havandeskapsförgiftning, högt blodtryck, diabetes eller för tidig förlossning löper 60 procent högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, visar en studie vid Duke University som presenterades vid forskningsseminariet American College of Cardiology i Atlanta i måndags.

Forskningsledaren och hjärtläkaren Mimi Biswas studerade två kategorier patienter vid Dukes universitetssjukhus: Kvinnor som fött barn mellan 1979 och 2005, respektive kvinnor som via kranskärlsröntgen konstaterats ha hjärt-kärlsjukdom från 1969 till 2005.

Tidiga problem

När resultaten analyserades visade sig 210 av 404 kvinnor med hjärtsjukdom också ha haft problem vid graviditeten. Forskarna studerade också kopplingen mellan graviditetsproblem och ökad dödlighet. Där visade sig 183 av 339 kvinnor ha haft problem under graviditeten. Problemen drabbar tidigt. I snitt genomgick kvinnorna kranskärlsröntgen strax efter att de fyllt 40, efter att ha fött barn strax före 30.

Visserligen lider kvinnor med den här sortens problem under graviditeten generellt i högre grad av diabetes, högt blodtryck och andra hjärtsjukdomar. De röker också oftare under graviditet.

– Men även sedan vi rensat bort de faktorerna fann vi en oberoende och 1,6 gånger högre risk för hjärtsjukdom hos dem med graviditetsproblem, säger Mimi Biswas.

Forskarna fann också att graviditetsproblemen dubblerar risken för tidig död. Biswas anser att problem under graviditeten ska användas som ett varningssystem och leda till noggrannare kontroller av de kvinnor som drabbas.

För dålig uppföljning

Där får hon medhåll av Karin Schenck-Gustafsson, överläkare på hjärtkliniken och chef för centrum för genusmedicin, vid Karolinska institutet.

– Jag är säker på att vi inte följer upp högt blodtryck ordentligt. Högt blodtryck är vanligare för kvinnor än män, och högt blodtryck som inte sköts ordentligt blir hjärtinfarkt hos kvinnor. Har man högt blodtryck under graviditet måste man gå och kolla det kontinuerligt, säger Schenck-Gustafsson.

Att problem under graviditeten och hjärtsjukdom hos kvinnor är kopplade förvånar henne inte. Det har finska och brittiska studier visat tidigare. Några ytterligare faktorer kan läggas till, som att tidigt hamna i klimakteriet.

Men vad som däremot förvånar Schenck-Gustafsson är den dåliga kunskapen hos allmänheten och inom sjukvården om kvinnors hjärtsjukdomar.

– Där finns en stor kunskapslucka.

Kvinnor vårdas sämre

Hon tog själv initiativ till en Sifoundersökning i september i fjol, som visade att bara 16 procent av männen i Sverige och 20 procent av kvinnorna visste att hjärt-kärlsjukdomar är vanligaste dödsorsak för kvinnor. Resten trodde det var cancer.

– Det är tio gånger vanligare att kvinnor dör i hjärtsjukdom än i bröstcancer, och fler kvinnor än män dör av den orsaken enligt Socialstyrelsens senaste statistik, säger Schenck-Gustafsson.

Europeiska undersökningar visar också att kvinnor får sämre behandling än män för en rad hjärtsjukdomar. Obegripligt i Europa 2006, tycker hon.

Sedan den 8 mars driver Schenck-Gustafsson med flera därför kampanjen Women at Heart – Go Red mot okunskapen.

Läs mer om kvinnors hjärtsjukdomar:

Karl Vicktor Olsson/TT

Följ ämnen i artikeln