Villainbrotten ökar – så skyddar du dig mot tjuven

Uppdaterad 2017-08-09 | Publicerad 2017-05-16

Villainbrotten i Sverige har ökat med drygt 50 procent på 20 år

Antalet villainbrott i Sverige har ökat med drygt 50 procent på 20 år.

Oroande siffror men risken att drabbas varierar kraftigt mellan kommuner.

Störst är risken i Solna.

Villainbrotten har ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016, visar en rapport från Villaägarnas Riksförbund. Störst risk för inbrott i småhus är det i Solna. Där drabbades 4,6 procent av småhusen av inbrott under 2016. Snittet i riket var 0,67 procent. I Arvidsjaur, Berg och Åre polisanmäldes inga inbrott alls.

Alarmerande väckarklocka

– Antalet inbrott per småhus var 4,6 procent i Solna. I den takten tar det 22 år att gå igenom hela beståndet. De flesta småhusägare kan alltså räkna med att drabbas någon gång under den tid de bor i huset. Det borde vara en väckarklocka för småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Två tredjedelar av de 13 812 inbrott som polisanmäldes under 2016 begicks i Stockholms, Skåne eller Västra Götalands län. Flest inbrott polisanmäldes i Stockholms stad. I förhållande till antal småhus låg dock Solna, Danderyd och Sundbyberg sämre till.

Måste prioriteras

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Polisen och kommunerna behöver prioritera det brottsförebyggande arbetet. Fler inbrottstjuvar måste tas fast. Trenden måste brytas, säger Lena Södersten.

Installera godkända lås och eventuellt larm.

Polisens tips – så skyddar du bostaden

● De flesta inbrotten i villor och radhus sker genom fönster, altan- och källardörrar. Liksom vid inbrott i lägenheter i markplan eller i loftgång. Förstärk skalskyddet med godkända lås på dörrar och fönster i hela bostaden.

● I trappuppgångar sker inbrott ofta via lägenhetsdörr. Förstärk lås och karm i första hand.

● Installera godkända lås och eventuellt larm. Ta hjälp av auktoriserad återförsäljare och installatör.

● Förvara redskap och verktyg så de inte kan användas för att ta sig in. Lås fast stegar som förvaras utomhus.

● Undvik att förvara värdesaker synligt från fönstren.

● Märk din egendom (utrustning finns att låna hos polisen).

● Inventera och fotografera dina saker. Spara kvitto, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken med mera. Det hjälper polisen att spåra gods och dig i kontakten med försäkringsbolaget.

● Se till att bostaden ser bebodd ut. Använd timer på lampor och radio.

Följ ämnen i artikeln