Plantera för vårkänslor!

Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2011-05-06

Så planterar du växter i kruka

I väntan på att trädgården ska vakna planterar vi en vårblommande äng av narcisser, violer och fjärilslavendel.

Slottsträdgården Ulriksdals blomkreatör Tomas Eriksson har skapat fem spännande krukarrangemang som alla tål vårkylan.

Ulrika Lundberg

Blomarrangemang: Tomas Eriksson, Slottsträdgården Ulriksdal

5 vårflirtiga krukrecept

Från vinterfin till vårvacker

Vintergrön kruka som är vacker utomhus året om. Byt bara ut vårliljorna mot andra säsongsblommor. Ljusa stjärnögon passar fint in på sommaren och ljung på höstkanten. Ormhasseln får ljusgröna blad och hängen på sommaren och blir en snygg siluett om vintern. Välj

en vintertålig kruka. Här har en Linderbergskruka använts som skyddar både mot vinterkyla och sommarvärme.

Du behöver:

  
Isolerande vinterkruka 

 
Lecakulor 

 
Krukjord 

 
Buxbom, liten

  
Ormhassel

 
Murgröna ”Hestor” 

 
Gul saxifraga 

 
Vårlilja ”Ice follies” 

 
Grönmossa

Stilrent x 3

Arrangemang med krukor i olika storlekar ser extra genomtänkta ut. Dessutom är det praktiskt om dina växter, som oliven här, kräver specialjord. Den här trion matchar den lite stramare loungegruppen på altanen. Oxiderat flis ovanpå jorden förstärker den stilrena känslan. Tips! Du kan också välja vitskimrande stenar som marmor. Oliven och festucan förvaras svalt och ljust under vintern.

.

Du behöver:

 3 kärl i olika storlekar


Lecakulor 


Krukjord 


Medelhavsjord till oliven


Oxidsvart flis


Olivbuske 


Festuca 


Stjärnöga

Romantiskt gott

Allt i den här bedårande krukan doftar underbart – och är faktiskt ätbart. Dockrosorna är söta att dekorera tårtan med. Pelargon­ bladen doftar häftigt av coca cola och ingefära, strössla bladen

på bakverk. Basen är en pyramid­ klippt rosmarin i blom. (Rosmarin passar perfekt till sommarens grillmarinader.)

Du behöver:

 Zinkkärl med dräneringshål


Lecakulor 


Krukjord 


Rosa minirosor 


Uppstammad rosmarin 


Doftpelargon ”Torento” 


Fjärilslavendel
Citrontimjan

Nyvakna narcisser

Minipåskliljor hör påsken till. Nu finns vårens trumpeter i massor av specialsorter. Blanda ljusgula narcisser med månskensgula, cremefärgade och klargula. Låt de vackra lökarna sticka upp ur jorden. Efteråt kan du plantera ut dem i trädgården. Klarar både rådjur och lätta frostnätter.

Du behöver: 

 Urna på fot 


Lecakulor 


Krukjord 


Ett gäng låga narcisser, 


här syns:


”Topolino” 


”Katie Heath” 


”Rip van Winkle” 


”Tête-a-tête”

Miniäng Black & White

Söt liten äng i påse med gräs (carex), svarta violer, och vita vårvänner för den lilla uteplatsen eller balkongen. Fiffigt med hand- tag! Nu finns det massor av blom- kassar att köpa, men det går lika bra att ta en snygg tygkasse du har hemma och klä den med plast på insidan. Glöm inte att göra dräneringshål. Ta in vid frostnätter.

Du behöver:

 Planteringskasse


Lecakulor 


Krukjord 


Carex, brokig 


Svart viol


Sommarsnöklocka 


Vit pärlhyacint

Steg för steg: Plantera som ett proffs

1. Välj en kruka med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna bort. Annars kan växterna drunkna när det regnar. Du kan fixa hål själv med borr, eller hammare och spik.

2. Fyll botten med lecakulor. Det ger ännu bättre dränering. Höga krukor kan du fylla upp en bit med leca, så blir de lättare att lyfta.

3. Ös på rejält med jord upp till krukkanten. Välj specialjord för utomhuskrukor och balkonglådor. Den håller fukten extra bra och är laddad med långtidsverkande gödsel. Låt jorden bilda en kulle – platta inte till.

4. Doppa blommorna du ska plantera i vatten så att de blir genomvattnade och ta bort plastkrukorna. Riv bort de nedersta rötterna i den krukformade jordklumpen. Då söker sig rötterna ner i nya jorden

i stället för att växa runt, runt i sin gamla form. Lökväxter på kruka kan delas och planteras en och en.

5. Gör hål i den lösa jorden och plantera ner blommorna där du vill ha dem. Tryck till lite så blommorna står stadigt. Vattna.

Så lyckas du med samplanteringar

Tänk läge först. Välj växter efter hur de ska stå: soligt, skuggigt, i vårkyla. På så sätt får du växter som trivs ihop.

Välj fritt bland favoritsorterna! Personligt är vackrast. Vill du ha ett tema är ton-i-ton lätt att jobba med.

Glöm inte att titta på bladens färg, form och struktur. Mixa långa, spretiga blad med stora, runda, sammetslena med glansiga. Gräs är extremt bra att bryta av med.

Satsa på bra jord. Extrapengarna har du igen med rikare och längre blomning, finare blad och starkare färger. Fyll på med ny näring efter två månader.

Välj stora krukor. Det ger blommorna växtmån och jorden torkar inte ut lika snabbt. I dag finns mängder av krukor i lätta ”fuskmaterial” som är flyttbara.

Följ ämnen i artikeln