Här är fritidshusen som kan bli drömtorp

Av: Clara Öhrn, Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fastighetsbyrån/Skandiamäklarna

Sugen på ett eget torp vid vattnet?
Det finns stora pengar att tjäna för den vågar sig på ett renoveringsobjekt.
Men ta dig inte vatten över huvudet.
– Tänk på att det inte ska vara mer att göra och fixa på semestern än när man jobbar, säger Anders ”Arga snickaren” Öfvergård.

Fastigheter som inte renoverats på länge ligger ofta lägre i pris och det finns stora pengar att tjäna för den händige som orkar hugga i och bygga. Drömtorpet finns då inom ekonomiskt räckhåll.

– Där man har möjlighet att skapa sin egen dröm, eller varför inte bara njuta av det som det i sin enkelhet är en kontrast till det ordinarie boendet. Fastigheter med mycket charm där det gamla kan bevaras och blandas med det nya, säger Mikael Asp, på sjöhem.se.

Se över vad som måste fixas

Men det gäller att vara beredd på hur mycket du faktiskt måste bygga om du köper ett renoveringsobjekt.

– Efter 3–4 års byggande är det inte lika kul längre. Tänk på att det inte ska vara mer att göra och fixa på semestern än när man jobbar, tipsar Anders ”Arga snickaren” Öfvergård.

Förutom att ha ett intresse av att snickra och fixa finns det en del andra viktiga saker att tänka på innan du köper sommarhus som är i behov av renovering. Att stommen och taket är i bra skick är viktigare att se över än det invändiga. Anders tipsar att ta hjälp av en snickare eller besiktningsperson innan du köper för att undvika otrevliga överraskningar och oväntade utgifter.

– Det är dumt att börja renovera ett barnrum om taket är ruttet, säger han.

Läget - lika viktigt

Utöver det tycker Anders att läget är minst lika viktigt som huset i sig, så att hela familjen trivs och vill följa med till landet.

– Titta på om du har några vänner som bor i närheten. Det är ju härligt med ett torp men om man går runt där själv hela tiden blir det ju rätt tråkigt.

Här är åtta aktuella fastigheter spridda geografiskt med ”bra potential”. Alla vid vatten.

1. Nödinge, Ale Pris: 475 000 kr

Foto: Fastighetsbyrån
Nödinge, Ale

Tomt intill Stora Sandsjön med möjlighet att bygga nytt. På 1 078 kvadratmeter finns ett mindre bostadshus med sovrum och köksdel. Huset är i behov av renovering – möjlighet att skapa ditt eget.

2. Svanesund, Stenåldersvägen 3 Pris: 1 695 000 kr

Foto: Svensk Fastighetsförmedling
Svanesund

Sommarstuga/fritidshus på 79 kvadratmeter med 4 rum. Rejäl naturtomt, 1 213 kvadratmeter, högt läge. Byggnadsår 1959. I behov av renovering och omdränering.

3. Mora, Gruvorna 522 Pris: 775 000 kr

Foto: Fastighetsbyrån
Mora

Strandtomt bebyggd med ett fritidshus, 40 kvadratmeter fördelat på två rum. Gäststuga, förråd/dass, med frystoa. El och grävd vattenbrunn. Stor flytbrygga. Tomt; 2 419 kvadratmeter.

4. Vansbro, Kvarnsjön Pris: 200 000 kr

Foto: Fastighetsbyrån
Vansbro

Sjötomt på 20 350 kvadratmeter. Lugnt läge på udde vid Kvarnsjön. På tomten finns timrade äldre byggnader med renoveringsbehov. 15 minuters promenad via skogsstig för att nå stugan.

5. Gästrike-Hammarby Pris: 1 275 000 kr

Foto: Fastighetsbyrån
Gästrike-Hammarby

Fritidshus, byggt 1982, på strandtomt vid sjön Ottnaren. Ett rum och kök, 35 kvadratmeter. Tomten, 1 044 kvadratmeter, är belägen i sydvästligt läge med gott om sol och en uteplats vid sjön. Gasolkamin. Uthus med gästrum med mindre köksdel och utedass. Sommarvatten från grannens brunn. Lusthus på tomten. Plast-eka med motor samt en kanot. Säljs med lös egendom.

6. Höga kusten, Södra Ulvön Pris: 975 000 kr

Foto: Skandiamäklarna
Höga kusten

Vid Södra infarten till Ulvön finns stugan, 40 kvadratmeter, med två sovrum, kök, vardagsrum och badrum. Egen brygga. Allt lösöre, inklusive båt med motor och båtplats i Ulvöhamn ingår.

7. Kristinehamn, Mårön Pris: 1 450 000 kr

Foto: Skandiamäklarna
Kristinehamn, Mårön

Tomt
2000 kvm

Längst ut på Måröudden. Enskilt läge med brygga i viken. Stugan, 50 kvadratmeter, har 3 rum, badrum och kök. Tomt 2 000 kvadratmeter. Djupborrat vatten. Separata byggnader med gäststuga, gästrum och förråd. Fiber.

8. Moholm, Magderud Pris: 1 200 000 kr

Foto: Skandiamäklarna
Moholm, Magderud

Fritidshus, 100 kvadratmeter, fördelat på 4 rum. Byggt 1900. Tomt: 6 400 kvadratmeter. Saknar el. Till huset finns ingen bilväg, utan man tar sig till huset med båt. Båtplats och parkering på andra sidan sjön.

LÄS VIDARE

Publicerad: